sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Medic român din Franța decorat de Macron pentru eforturile depuse în timpul pandemiei COVID-19

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 4 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Radu Octavian Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, prezent mereu în prima linie a luptei anti-COVID, a fost decorat de președintele Franței, Emanuel Macron, cu Ordinul Național al Meritului pentru eforturile depuse în timpul pandemiei, informează G4Media.

Numele medicului român apare în decretul publicat la data de 1 ianuarie 2021 în Jurnalul Oficial al Franței, în același document fiind specificat și faptul că dr. Lupescu are la activ 23 de ani de serviciu. Conaționalul nostru a fost decorat, însă, la data de 31 decembrie 2020, alături de alți angajați din sistemul medical din Franța.

- Continuarea după publicitate -

La sfârșitul lunii martie din anul care tocmai s-a încheiat, dr. Lupescu relata crunta realitate de care se lovise sistemul medical din Franța și nu numai, îndemnându-i în același timp pe români să respecte restricțiile pentru a nu ajunge la un astfel de scenariu și în țara noastră.

„Așa cum presimțeam de ceva timp, este aici: Suntem in toiul furtunii. Paturile de terapie intensivă sunt pline. Se organizează evacuări sanitare cu elicoptere, avioane militare și trenuri sanitare. Transferurile s-au făcut mai întâi către regiunile limitrofe, acum se fac către vestul și sudul Franței. Solidaritatea europeană funcționează, și câteva zeci de pacienți francezi au fost transferați in Germania, Elveția și Luxemburg. In ciuda acestor măsuri, paturile de terapie intensivă sunt pline in toată Alsacia, mai sunt numai câteva paturi in tot estul Franței. Asta in ciuda pregătirii pe care o facem toți de mai multe săptămâni. De exemplu, spitalul universitar a trecut de la 80 de paturi de terapie intensivă in mod normal, la peste 200. In clinicile private, numai in Strasburg, au fost create ex nihilo 42 de paturi de terapie intensivă dotate cu aparatura necesară și aparate de asistență respiratorie. Din cauza numărului mare de pacienți infectați, începem să avem și pacienți tineri in stare gravă. Stați acasă, nu bravați interdicția de ieșire. Am să termin cu o notă optimistă: primii pacienți infectați încep să iasă de sub asistență respiratorie. Dar lupta va fi lungă. Ajutați cum puteți spitalele, medicii și asistentele medicale. Vor avea nevoie…”, scria atunci medicul român.