Muncitor român din străinătate, ucis de o antilopă la grădina zoologică unde lucra. Colegii: „Se lucra zi lumină”
Moartea unui român îngrijitor la un parc zoologic din Suedia, în august 2022, ridică semne de întrebare asupra felului în care sunt trataţi angajaţii acestei grădini zoologice. Suspiciuni legate de condiţiile de muncă, plată şi cazare a mai multor muncitori români au fost scoase la iveală de presa suedeză, relatează TVR.
Se numea Fănică Gherasim și lucra ca îngrijitor de animale la grădina zoologică de pe insula Öland. Dumincă, 28 august 2022, a fost atacat de un elan antilopă, în timp ce mâna animalele spre adăposturi.
În seara tragediei, îngrijitorul român de animale și managerul grădinii, Richard Berglund, mânau animalele spre adăposturi, după închiderea programului de vizite, când conaționalul nostru a fost atacat de elanul-antilopă.
Berglund a declarat că una dintre cele două antilope Eland care se află în grădină zoologică din Öland a atacat inițial un struț, acesta din urmă fugind înspre zona în care se afla bărbatul român.
Nu se știe de ce antilopa a decis să atace struțul, dar cert este că, în final, cel atacat de antilopă a fost îngrijitorul român, animalul înfingându-și coarnele în corpul bărbatului de 58 de ani și provocându-i astfel decesul.
Managerul parcului zoo a declarat că este posibil ca antilopa să fi fost agitată din cauza unei furtuni cu descărcări electrice care se apropia.
Fiul lui Fănică Gherasim consideră că circumstanţele morţii tatălui său sunt suspecte, având în vedere că acesta nu avea pregătirea necesară pentru a lucra cu animalele sălbatice şi nu vorbea decât limba română. Cu toate acestea, reprezentanții grădinii zoologice l-au prezentat pe Fănică Gherasim ca pe un specialist experimentat în domeniu.
În urma cercetărilor din ultimele luni, au ieșit la iveală o serie de abuzuri la care erau supuși muncitorii români care lucrau la grădina zoologică din Öland.
Românii lucrau practic zi lumină fără a avea dreptul la timp liber și în loc să fie plătiţi cu aproape 21.000 de coroane suedeze, adică 2.000 de euro, salariul minim negociat pe ramura de sector, ei primeau maxim 6.500 de coroane, echivalentul a 600 de euro.
Nicu, un fost angajat, a povestit că în momentul în care a ridicat problema banilor puțini pe care îi primea în schimbul muncii sale a fost dat afară. „Când mi-au dat plicul le-am zis: ‘Cam puțini bani’. M-am scăpat fără să vreau, apoi m-au dat afară.”
Gheorghe, fost lucrător la aceeași grădină zoologică, dezvăluie motivul pentru care a plecat: „Banii!”
Angajatorul românilor se apără în presa suedeză spunând că restul banilor îi folosea pentru hrana şi chiria muncitorilor. Gică, un alt fost lucrător, spune că românii mâncau aceeaşi mâncare cu animalele, mâncare expirată adunată de la magazinele din zonă.
În urma dezvăluirilor din presa suedeză, experţii în dreptul muncii spun că parcul zoologic ar trebui închis. Reprezentanţii acestuia au refuzat să răspundă acuzaţiilor, în ciuda numeroaselor solicitări ale jurnaliştilor.