vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români din străinătate cazați în condiții inumane. Plăteau chirii uriașe pentru camere insalubre

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 19 februarie 2022 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

În urma unei operațiuni de control efectuată în comun de autoritățile germane și olandeze în zilele de 12 și 13 februarie în districtul german Kleve (Renania de Nord-Westfalia), toate cele șase unități de cazare verificate, destinate lucrătorilor temporari, majoritatea români și bulgari, din localitățile germane Geldern și Emmerich din apropierea graniței cu Olanda, au fost închise.

Cazare în condiții inumane

- Continuarea după publicitate -

„În spațiile colective de cazare din zona de frontieră, au fost constatate deficiențe semnificative și încălcări ale legii, printre altele, în ceea ce privește calitatea vieții, supraaglomerarea și reglementările de igienă”, a declarat vineri, 18 februarie, la Düsseldorf, ministrul Ina Scharrenbach, conducătorul Ministerului de Stat al Construcțiilor și Afacerilor Municipale din Germania, conform publicației Ruhr Nachrichten.

În plus, autoritățile responsabile pentru aplicarea legii au fost chemate acolo din cauza tendințelor exploatatoare ale patronilor și a pericolelor la adresa vieții și sănătății lucrătorilor români și bulgari. „Condițiile de viață și de muncă exploatatoare nu își au locul în Renania de Nord-Westfalia”, a adăugat ministrul.

Verificările, efectuate de 80 de angajați din cadrul autorităților germane și olandeze, au avut loc weekendul trecut, peste 140 de persoane fiind controlate. O unitate de cazare a trebuit să fie evacuată imediat, din cauza pericolului considerabil pentru viața și sănătatea muncitorilor care locuiau în ea.

- Continuarea după publicitate -

Cei 21 de lucrători afectați au fost transferați în adăposturi de urgență și acum trebuie să fie cazați corespunzător de către agenția responsabilă de plasarea lor în această muncă temporară, se arată în comunicat. În caz contrar, statul va prelua cazarea și va percepe ulterior costurile respectivei agenții de muncă.

Chirii uriașe pentru camere insalubre

Potrivit evaluărilor controlorilor, s-a confirmat că a existat o infestare cu mucegai și dăunători în aproape toate încăperile spațiilor de cazare verificate. Într-o unitate de cazare, alimentarea cu energie electrică era total inadecvată, iar în celelalte spații au existat nemulțumiri izolate cu privire la sistemele electrice.

De asemenea, instalațiile sanitare au fost la fel de inadecvate. În plus, procurorii germani cercetează dacă chiriile mari, pe care muncitorii angajați au trebuit să le plătească pe un pat, pot fi urmărite penal. „Pentru că chiriile de 400 de euro pe pat și chiriile totale de până la 8400 de euro pentru o casă individuală într-o stare deplorabilă depășesc de multe ori nivelul local. Lipsa de experiență și situația dificilă a celor afectați sunt exploatate fără scrupule”, a explicat ministrul Scharrenbach.

La finalul operațiunii de control, a fost confirmată suspiciunea unei contrabande organizate de lucrători temporari, în principal din România și Bulgaria, precum și exploatarea chiriașilor și lucrătorilor de către agențiile de muncă din zona de frontieră germano-olandeză. Potrivit informațiilor, în timpul controalelor au fost găsite cel puțin 73 de persoane care nu erau înregistrate în Germania.

- Continuarea după publicitate -

„Folosim regulamentele de construcție și legea de consolidare a locuințelor pentru a aplica legea și ordinea, pentru a demola locuințele inumane și pentru a proteja oamenii”, a subliniat Scharrenbach. Legea de stat, care este în vigoare din iulie 2021, oferă municipalităților un set de instrumente pentru a lua măsuri împotriva locuințelor neglijate și a locuințelor inumane.

Administratorul districtului Kleve salută decizia ministerului

Autoritățile de securitate în muncă și de aplicare a legii examinează acum și încălcările legii venite din partea olandeză. În țara vecină Germaniei ar putea fi efectuate amenzi de până la 100.000 de euro.

Spațiul de locuit mai ieftin din Germania a tentat agențiile de angajare temporară din Olanda „să își găzduiască angajații aici, neobservați și la chirii mai scumpe, rămânând în esență netulburați”, a explicat ministrul Scharrenbach, care a precizat că de acum înainte, cooperarea transfrontalieră va „opri tot mai mult astfel de lucruri”.

- Continuarea după publicitate -

Silke Gorißen, administratorul districtului Kleve, a salutat închiderea unităților de cazare neconforme. Condițiile de viață de acolo nu sunt rezonabile pentru oameni, spune el: „Clădiri puternic poluate, uneori fără electricitate, cu doar o singură toaletă plină de murdărie”.

În districtul Kleve, se estimează că trăiesc în astfel de condiții aproximativ 2.000 de muncitori temporari din România și Bulgaria. Cei mai mulți dintre ei lucrează în industria de prelucrare a cărnii din Olanda.