vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


O profesoară din Franța promovează valorile și frumusețile României: „O țară cu peisaje care îți taie respirația”

Scris de: Daniela Stoica , înv Blog Cultură Din diaspora Știri - miercuri, 1 iulie 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

Catherine Rousseau, vicepreședinta Comitetului de Înfrățire dintre Carquefou, Loire-Atlantique (Franța) și Racovița, o comună din județul Sibiu, este o admiratoare a valorilor și frumuseților României. Recent, într-un interviu acordat publicației Le Petit Journal, aceasta spunea despre țara noastră că are „peisaje care îți taie respirația”, „locuri paradisiace” și „castele legendare.”

Cele două localități sunt înfrățite încă din anul 1989, iar Catherine Rousseau, lingvistă de profesie și pasionată de cunoașterea limbilor și culturilor străine, în special cele din Europa de Nord și de Est, a povestit pentru sursa citată impresiile sale în urma vizitei pe care a întreprins-o în anul 2014, în țara noastră. „Am ales să descopăr această țară așa cum îmi place să o fac de obicei, să mă cazez la o familie de acolo, pentru a cunoaște îndeaproape viața de zi cu zi a locuitorilor.”

- Continuarea după publicitate -

Despre România și despre români, profesoara Catherine Rousseau auzise foarte multe lucruri negative, dar în același timp știa că între țara noastră și Franța există o veche prietenie. „Ambele sunt de sorginte latină, mă mir că unii încă mai cred că România ar fi o țară slavă, când de fapt ea este sora noastră latină din inima Balcanilor.”

În țara noastră a fost plăcut surprinsă de ospitalitatea oamenilor și a admirat tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile vechi care sunt dispărute în prezent în Franța:

„În România m-am îndrăgostit mai întâi de locuitori și în mod special de David și Elena, familia care m-a găzduit și de la care am putea lua lecții de ospitalitate. Comuna Racovița, cu care noi suntem înfrățiți, este situată la 27 de km sud-est de orașul Sibiu și este o comună rurală tipică, cu circa 3.000 de locuitori. În anul 2014 diferențele cu Franța erau enorme, din punctul de vedere al infrastructurii, al instalațiilor și al eliminării deșeurilor. Țăranii agricultori tăiau porumbul manual, îl strângeau și transportau cu ajutorul unei căruțe trase de calul pe care îl aveau în gospodărie, ceea ce rareori mai vedem în ziua de azi. David mi-a explicat cât de importantă este această plantă, porumbul, pentru oamenii de acolo. Cu porumb sunt hrănite animalele, dar și întreaga familie, se prepară mămăliga, un aliment de bază, la care se adaugă brânză de casă. Mi-a arătat toate etapele prin care, cu ajutorul mașinăriilor din dotare, boabele de porumb se transformă în făină”, a povestit profesoara franceză care a fost impresionată și de puternica influență a Bisericii ortodoxe asupra românilor: „O influență similară, fără îndoială, cu cea a Bisericii catolice din anii ’50, ’60.”

- Continuarea după publicitate -

Asociația de înfrățire are ca scop promovarea României în rândul francezilor din Carquefou

Înfrățirea dintre cele două localități a avut la început un scop strict umanitar, ca mai apoi acestuia să i se adauge unul cultural și social.

„Obiectivul este acela de a ne cunoaște mai bine în sânul comunității europene – a declarat Catherine Rousseau – în ce privește aspecte diverse și complementare. Președintele Comitetului împreună cu mine, în calitatea mea de vicepreședintă, ne-am reafirmat strategia de a continua acțiunile de promovare a României în rândul locuitorilor din Carquefou. Localitatea Carquefou are 19.000 de locuitori, 800 de firme, iar locuitorii săi sunt obișnuiți să călătorească până la capătul lumii în mare măsură; atunci de ce anume interesul tocmai pentru Racovița? Pur și simplu pentru că oamenii de acolo știu cum să trăiască bine cu puține mijloace de existență. În plus, România este un domeniu propice inovării și ne poate învăța multe, de exemplu cum să menținem vii tradițiile și  calitatea vieții.”

Catherine Rousseau mai spune despre țara noastră că are „peisaje care îți taie respirația”, „locuri paradisiace” și „castele legendare”

„Da, România se regăsește în toate aceste lucru, dar și în multe altele. Nu este doar un tărâm de fantezie, există problema vitală a defrișărilor, a urșilor care vin să îți mănânce din palmă, a mafiei ecologice, a romilor… De exemplu, cu privire la acest din urmă subiect, am organizat o masă rotundă pentru a ști măcar despre ce vorbim, cine sunt romii?”, spune profesoara referindu-se și la problemele cu care se confruntă țara noastră.

- Continuarea după publicitate -

Chaterine Rousseau, în dreapta imaginii. Foto: Le Petit Journal

Un obiectiv al Asociației este îmbunătățirea opiniei francezilor despre români

„Avem un minunat Muzeu de artă modernă și contemporană la Sables d’Olonne (o oră de mers cu mașina) unde există o excelentă colecție a pictorului Victor Brauner, cu aproximativ treizeci de pânze, precum și Atelierul Brâncuși, la Centrul Pompidou, unde vom reveni”, promite Catherine Rousseau care mărturisește că, în cadrul bisericii din Carquefou, sunt români care cântă la vioară și țambal, iar asociația organizează evenimente gastronomice în care sunt promovate bunătăți culinare cu specific românesc.

Proiecte de viitor

- Continuarea după publicitate -

Profesoara Catherine Rousseau a dezvăluit pentru sursa citată că există un nou proiect care va implica o școală din Carquefou și Școala Gimnazială din Racovița. „Obiectivul este cel de schimburi de experiență între profesorii și elevii de aici și de acolo, pentru a se putea cunoaște mai bine în calitatea de viitori cetățeni europeni.”