Parlamentul României a hotărât câte zile vor putea vota românii din străinătate la alegerile parlamentare din decembrie
Camera Deputaților a votat luni, 14 septembrie 2020, un amendament care oferă posibilitatea românilor stabiliți în străinătate să poată vota pe durata a două zile la alegerile pentru Parlamentul României din acest an. Amendamentul a fost propus de USR și susținut la vot și de PSD și PNL.
Deși amendamentul a fost respins inițial de Comisia Juridică, acesta a fost pus din nou în discuție în plen și a trecut de Camera Deputaților cu 160 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 5 abțineri. Cătălin Drulă, liderul grupului parlamentar USR, a afirmat în cadrul dezbaterilor din plen că amendamentul are scopul de a extinde durata votului în diaspora la două zile, mai exact sâmbătă 5 și duminică 6 decembrie.
„Aceasta s-a aplicat şi la alegerile prezidenţiale, la alegerile europarlamentare, iar, mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a creşte şansele ca autorităţile acestor state să dea aceste aprobări, credem că este necesar să avem această perioadă de două zile, nu chiar trei ca la prezidenţiale. Am mers pe două zile, sperăm că veţi fi de acord măcar cu două zile”, a spus Drulă, citat de Agerpres.
Potrivit datelor oficiale emise de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până la această dată 1.907 cetățeni români din diaspora s-au înscris pentru a vota în secțiile de votare din străinătate la alegerile parlamentare din acest an. Alți 6.393 de români din diaspora, în schimb, au optat votat până în prezent pentru votul prin corespondență, mai arată AEP.
Pe de altă parte, trebuie menționat că mai multe state, printre care și Marea Britanie, Italia și Spania, recomandă votul prin corespondență pentru a permite românilor din aceste țări să voteze. În termen diplomatici, această recomandare poate fi interpretată aproape ca un refuz de a autoriza deschiderea de secții de votare pe teritoriul acestor state. Malta, în schimb, a refuzat direct cererea autorităților române de a primi spații pentru secțiile de votare.
„Avem la acest moment o inițiativă legislativă trecută de senat, în care este prevăzută prelungirea înscrierii de la data de 20 septembrie, până la 21 octombrie. Singura procedură se pare că va fi votul prin coresondență ca procedură sigură, prin care cetățenii își vor putea exercita acest drept, deoarece multe state, atât de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european, vor interzice înființarea de secții de votare în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora”, a declarat Constantin Mitulețu – Buică, președinte A.E.P, la Antena 3.