Pasageră Ryanair, s-a rugat în genunchi să fie lăsată să urce în avion. I s-a refuzat îmbarcarea din cauza bagajului
O pasageră Ryanair a trăit momente de umilință și disperare pe Aeroportul din Sofia, Bulgaria, joi, 24 iulie, după ce i s-a interzis accesul la bordul unui avion cu destinația Viena, Austria, din cauza faptului că bagajul ei de mână ar fi fost „prea mare”. Incidentul, filmat de un martor, o surprinde pe femeia aflată în lacrimi, îngenuncheată în fața unei uși de securitate, implorând personalul să o lase să urce în avion.
În imagini publicate de Daily mail, se poate vedea cum un angajat al Poliției de Frontieră îi indică furios ușa, în timp ce femeia plânge și bate cu pumnii în sticla despărțitoare. Mai mulți pasageri au asistat șocați la întreaga scenă, în timp ce așteptau să urce în autobuzul care ducea spre aeronavă.

Martorul care a filmat momentul, a relatat că inițial compania aeriană i-ar fi oferit femeii posibilitatea să plătească o taxă suplimentară pentru bagaj, dar aceasta ar fi refuzat, susținând că bagajul se încadrează în dimensiunile acceptate.
„Situația a degenerat rapid. Ea ne ruga să nu plecăm fără ea, dar ni s-a spus că, dacă nu urcăm în autobuz, zborul va fi anulat. Pasagerii s-au speriat și au urcat”, a explicat acesta.
Tot martorul respectiv a afirmat că un alt pasager, aflat în spatele femeii și fără nicio problemă aparentă, ar fi fost de asemenea eliminat din zbor. Când acesta a întrebat de ce, un angajat Ryanair i-ar fi spus că „redeschiderea porții ar putea permite femeii să urce în autobuz”.
Martorul a criticat dur lipsa de empatie din partea angajaților: „Cel mai mult m-a șocat indiferența completă. Deși puteau rezolva situația, au refuzat.”
În plus, un alt angajat Ryanair ar fi încercat să-și ascundă ecusonul de identificare și să confiște telefonul unei femei care filma incidentul.

Ca urmare a reacțiilor publice, vicepremierul Bulgariei și ministrul transporturilor, Grozdan Karadjov, a ordonat verificarea înregistrărilor de pe camerele de supraveghere ale aeroportului.
Acesta a calificat comportamentul angajaților de la sol din filmare drept „scandalos” și a dispus aplicarea celei mai mari amenzi posibile operatorului de handling implicat, alături de un avertisment verbal că licența ar putea fi retrasă în cazul repetării unui astfel de incident.
Compania Goldair Handling Bulgaria, responsabilă de serviciile de handling pe Aeroportul Sofia, a declarat că angajatul lor „a acționat profesional și fără contact fizic cu pasagera”.
În comunicat se precizează că regulile privind bagajele de mână și taxele aferente sunt stabilite exclusiv de companiile aeriene, iar Goldair are doar rolul de a monitoriza respectarea acestora. Potrivit aceleiași surse, angajatul nu ar fi avut un comportament nepoliticos și nu ar fi încălcat drepturile pasagerei.
Conform politicii Ryanair, fiecare pasager are dreptul la un singur bagaj mic de mână gratuit, care să nu depășească dimensiunile de 40x20x25 cm și să încapă sub scaunul din față.
Incidentul vine la scurt timp după o altă controversă legată de Ryanair, în care un cuplu britanic a fost dat jos de pe un zbor de pe Aeroportul din Birmingham spre Palma de Mallorca, Spania, pe 1 mai.
Scott McCormick și partenera sa, Helena Boshwick, ambii în vârstă de 33 de ani, au ales să nu rezerve locuri cu plată, acceptând să stea separat în timpul celor două ore de zbor. Cu toate acestea, în momentul îmbarcării li s-a spus că avionul este plin, că mai este disponibil un singur loc și că fie li se va rambursa un bilet, fie vor fi reprogramați pe alt zbor.
„Nu a existat nicio urmă de compasiune. Nu am vrut să ajungem în țări diferite pentru câteva ore”, a declarat Scott. Cuplul a fost nevoit să cumpere un nou bilet în valoare de 100 de lire sterline și să aștepte patru ore pentru următorul zbor. Deși li s-a promis rambursarea unui bilet, Scott susține că nu a primit niciun ban înapoi și că experiența i-a lăsat sentimentul de a fi fost discriminați.
Ryanair nu a oferit un răspuns oficial detaliat în niciunul dintre cazuri.