sâmbătă, 21 decembrie 2024
Informația fără granițe


Povestea a doi români plecați în Spania și reveniți acasă: drumul spre succes cu o brutărie artizanală

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 21 decembrie 2024 Etichete: , , , , ,

Robert Tătar şi soţia lui s-au întors în România după ce au locuit mai mulţi ani în Spania şi au deschis brutăria artizanală Holy Bakery în Bucureşti, în zona Floreasca, după investiţii de 10.000 de euro.

Robert Tătar. Sursă foto: captură video: zf.ro.

- Continuarea după publicitate -

Ideea de a porni o brutărie a venit pe fondul pasiunii sale pentru pâinea artizanală, a povestit el pentru Ziarul Financiar, în cadrul emisiunii „Afaceri de la zero”, pe care o puteți urmări integral pe site-ul publicației, zf.ro.

Această pasiune a fost dobândită de conaționalul nostru încă din copilărie, când tatăl său, brutar cu zeci de ani de experienţă, îl purta prin lumea gustului şi a mirosului de pâine caldă.

„Ideea din spate a plecat de la faptul că tatăl meu este brutar şi are peste 40 de ani de experienţă, iar eu am avut tot timpul în minte pasiunea asta pentru pâine.

- Continuarea după publicitate -

Îmi amintesc şi acum mirosul pâinii calde la mine în casă şi s-a lipit aşa foarte tare de inima mea tot ceea ce înseamnă pâinea artizanală, pâinea făcută de mână“, a povestit Robert Tătar.

El a studiat gastronomia în Spania şi a lucrat acolo în domeniul culinar, însă, după o perioadă petrecută în Cluj, a decis să se mute în Bucureşti pentru a-şi îndeplini visul de a avea propriul business.

„Am stat 18 ani în Spania şi acolo m-am îndrăgostit de gastronomie. Am în spate circa 20 de ani experienţă în gastronomie şi acesta este job-ul meu principal.

M-am întors în România acum patru ani şi am locuit în Cluj, iar în urmă cu doi ani ne-am mutat în Bucureşti şi mi-am dat seama că mi-ar plăcea să am propriul meu business, o brutărie artizanală“, a adăugat el.

Astăzi, Holy Bakery produce zilnic pâine fără zahăr şi produse de patiserie variate, precum cuiburi de scorţişoară, fursecuri, croissante sau foietaje, dar şi cozonaci ori dulciuri de sezon.

- Continuarea după publicitate -

„Într-o zi producem în general câteva zeci de produse, iar dacă e vorba de comenzi speciale, ajungem la câteva sute“, a explicat antreprenorul.

Printre produsele vedetă se numără pâinea ciabatta, pâinea ţărănească, croissantele şi cuiburile cu scorţişoară, cu preţuri cuprinse între 15 şi 30 de lei.

În prezent, brutăria, administrată doar de Robert Tătar şi soţia lui, funcţionează ca un mic atelier în care producţia se face la scară redusă. Locaţia din Floreasca este singura deschisă, însă planurile pentru viitor includ extinderea.

„Eu văd o creştere abia de acum, după ce s-au împlinit cei doi ani. De acum văd posibilitatea unui alt local, probabil chiar a investitorilor externi, dar bineînţeles, această extindere trebuie făcută cu grijă şi cu atenţie tocmai pentru a nu dizolva cultura şi ideea iniţială“, a subliniat Robert Tătar.

- Continuarea după publicitate -

În preajma sărbătorilor, cei doi antreprenori pun accentul pe produse tradiţionale, în special cozonacii, alături de turtă dulce, ciocolată de casă sau salam de biscuiţi, pentru a readuce aromele copilăriei pe mesele clienţilor.

În viitor, Holy Bakery ar putea fi completată de un serviciu de livrare propriu şi de spaţii în care se pot servi băuturi precum ceai sau cafea, însă tradiţia artizanală va rămâne în centrul afacerii.

Robert Tătar spune că perseverenţa este esenţială în antreprenoriat: „Trebuie să continui orice ar fi şi atunci când nu mai poţi, să mai poţi un pic. Este cea mai mare lecţie învăţată şi cea mai grea.“

Peste cinci ani, el îşi doreşte să vadă Holy Bakery dezvoltându-se în mod echilibrat, combinând producţia de pâine şi patiserie cu servirea în locaţie şi cu vânzări pentru clienţii business.