vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Producătorii de sparanghel din Germania sunt îngrijorați că mulți sezonieri români nu vor mai putea veni la muncă în acest an

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 5 martie 2021 Etichete: , ,

- Conținut sponsorizat -

Legumele preferate ale germanilor sunt din nou în centrul atenției și în cea de-a doua primăvară a pandemiei de coronavirus. Întreprinderile agricole și horticole din Germania au nevoie, așadar, de lucrători sezonieri pentru a supraviețui și speră că frontierele vor deschide, fiindcă majoritatea dintre ei bineînțeles că provin din România.

„Presupunem că începutul oficial al sezonului pentru culegerea sparanghelului va fi pe 8 aprilie”, a declarat Jürgen Jakobs, președintele Asociației Producătorilor de Sparanghel din Beelitz, citat de publicația germană Neues Deutschland. „Începerea sezonului depinde puțin de vreme. Acum două săptămâni, când ne-am confruntat cu gheață și zăpadă, aș fi spus că vom începe foarte târziu în aprilie. Acum vremea arată din nou puțin diferit”, spune el.

- Continuarea după publicitate -

Jürgen și fratele său Josef dețin ferme de sparanghel în Beelitz și Schäpe. Din cei 350 de muncitori sezonieri ai acestora, 15% au ajuns deja.

„O treime din muncitori va fi aici la mijlocul lunii martie, pentru că trebuie să facem lucrările pregătitoare”, afirmă Jürgen.

Fermele sunt dependente de miile de sezonieri care vin la recoltare și care sunt deja instruiți. Ei provin din România, Polonia și țări din Europa de Est.

- Continuarea după publicitate -

„În acest an avem aproximativ 2.500 de membri în Asociației Producătorilor de Sparanghel și peste 5.000 în total la nivelul regiunii Brandenburg”, mai spune agricultorul german.

În special la începutul anului 2020 erau mult mai puțini, mai scrie sursa citată. Pentru că în urmă cu un an, granițele din Europa au fost închise brusc din cauza pandemiei. Deși s-a propus înlocuirea lucrătorilor sezonieri cu muncitorii germani, de exemplu din sectorul cultural și din HORECA, sau chiar cu studenți, prea puțini dintre aceștia au fost interesați să lucreze în domeniul recoltării sparanghelului.

În plus, a fost necesară instruirea lor și, de cele mai multe ori nu rezistau până la sfârșitul campaniei de recoltare. La nivel național, doar 40 000 din cei 80.000 de lucrători sezonieri așteptați au venit în perioada 25 martie și 15 iunie. Pentru a compensa deficitul, Ministerul Federal al Muncii și Ministerul Federal al Agriculturii au convenit, printre altele, să prelungească perioada de ședere a acestora precum și programul săptămânal de lucru cu mai multe ore. Lucrătorilor sezonieri li s-a permis să lucreze până la 115 zile, în loc de cele 70 de zile prevăzute anterior, fără contribuții de asigurări sociale.

Care e situația în acest an?

„Oamenii își doresc cu adevărat să vină la muncă, deoarece situația generată de pandemia COVID a provocat pierderi economice peste tot, inclusiv în alte țări”, explică Jakobs.

Pentru mulți dintre ei, munca în Germania ar putea fi, prin urmare, de importanță vitală pentru câștigarea existenței.

- Continuarea după publicitate -

„Avem suficiente solicitări din România și Polonia, iar oamenii care au ajuns deja au făcut cu toții un test pentru coronavirus în țara lor de origine și ulterior au depus documentele pe internet. Acest lucru a funcționat fără probleme până acum”, menționează el.

Mulți agricultori germani se tem că mutațiile virusului vor duce la închiderea frontierelor din nou. Asociația Federală a Fermierilor din Brandenburg a anunțat că este încă prea devreme pentru a face predicții. Se estimează că, pentru sezonul de recoltă la nivel de land, ar fi nevoie de un număr de muncitori de ordinul zecilor de mii. Pe marginea acestui subiect se va discuta, însă, pe tot parcursul lunii martie.

Este necesară, de asemenea, discutarea perioadei de ședere a lucrătorilor sezonieri. Asociația Fermierilor Germani, care invocă pretențiile emise de „asocierea extinsă a entităților de reprezentare a producătorilor agricoli”, a solicitat guvernului federal la jumătatea lunii februarie să mențină granițele deschise pentru lucrătorii sezonieri străini și, ca în 2020, să permită angajarea acestora pe o perioadă de până la 115 zile, fără plata contribuțiilor sociale.

„Fără ajutoarele din străinătate, nu se va putea efectua activitatea importantă care este acum în repaus, atât în ferme, cât și pe teren. În consecință, acest lucru pune în pericol aprovizionarea cu alimente proaspete a populației”, a declarat recent președintele asociației, Joachim Rukwied.

- Continuarea după publicitate -

Jürgen Jakobs este conștient de faptul că, atât conducerea landului, dar mai presus de toate, sindicatele, ar prefera angajarea de lucrători locali, care să beneficieze de contribuții de asigurări sociale, pentru activitățile de recoltare a sparanghelului.

„Dacă se va diminua numărul de infecții cu coronavirus și nu vor exista restricții de călătorie, atunci credem că vom avea suficienți lucrători la recoltare”, spune el.

Solicitarea de a obține permisiunea pentru a angaja oameni o perioadă mai lungă de timp – din moment ce aceștia se află deja în țară – are sens, având în vedere situația generată de pandemie. Pentru că, așa cum s-a întâmplat anul trecut, s-ar putea ca în final, să existe riscul să rămână fără muncitori.

„Am avut cheltuieli semnificativ mai mari datorită situației generate de virus”, mai spune președintele asociației.  În 2020, au fost suportate în medie costuri suplimentare cuprinse între 600 și 800 de euro pe lucrător sezonier. Deplasarea lucrătorilor cu avioane închiriate costă în jur de 300, față de transportul cu autocarul în valoare de 150 de euro de persoană. Sperăm că acest lucru va intra din nou în normal. Pe de altă parte, din cauza situației generate de virus, a fost necesară închirierea de spații de cazare suplimentare, pentru a le permite angajaților să rămână doar în camere cu două paturi. Pentru deplasarea în câmp, a fost permis transportul cu autocarul doar la jumătate din capacitate, fiind achiziționate inclusiv autoturisme second hand mai ieftine care să permită deplasarea în condiții de siguranță. Și respectarea strictă a reglementărilor de igienă este respectată.”

- Continuarea după publicitate -

Producătorul de sparanghel așteaptă, așadar, începerea sezonului de recoltare cu îngrijorare. În ferma deținută de Jakobs se cultivă sparanghel pe 250 de hectare, dar randamentul a scăzut în 2020. În iunie sunt recoltate afine cultivate pe 50 de hectare, iar pe două hectare sunt cultivați dovleci. 500 de persoane lucrează pe sezon în magazinul fermei, în vânzări, în catering și în două restaurante proprii.

Foto reprezentativă: picture alliance/dpa