Român de succes în Spania, are două fabrici și la anul o va deschide pe a treia
Vicențiu Marinescu, un antreprenor originar din Pitești, a devenit un nume cunoscut în Spania prin afacerea sa de producție de mobilier de lux și ferestre termopan din lemn. Marinescu, care a emigrat din România în 1998, deține acum două fabrici în Spania și plănuiește să o deschidă pe a treia, relatează Pro TV.
Firma lui Marinescu este o afacere de familie, implicându-se și soția, precum și fiica lui, Bianca, care, la doar 26 de ani, ocupă poziția de director administrativ și de resurse umane. Bianca, inițial interesată de artă, s-a alăturat afacerii familiale, găsindu-și pasiunea în această industrie.
Familia Marinescu are două fabrici și mai dechide una, la începutul anului viitor. S-a specializat în producția de mobilier de lux, pentru recepții de hoteluri, interioare de bănci și instituții de stat. Dar mai produce ceva extrem de profitabil: ferestre termopan din lemn.
„A fost greu, greu. Am pornit cu un atelier de mic mobilier. Nu trebuie să cedezi, nu trebuie să te dai bătut. Provocarea nu e să cazi, ci cum te ridici când cazi, pentru că vei cădea”, a spus antreprenorul român.
Produsele firmei sale au fost folosite în restaurarea unor clădiri de patrimoniu din Madrid, inclusiv pe celebra Gran Via, și în proiecte pentru primăria orașului Malaga.
Marinescu subliniază importanța unui design de calitate, menționând provocarea de a reduce zgomotul într-un hotel de pe Gran Via la 38 de decibeli, pentru a asigura liniștea turiștilor într-o zonă extrem de zgomotoasă.
„Erau peste 90 de decibeli inițial, provocarea a fost să avem 38 de decibeli, ziua – noaptea, ca turiștii cazați să se poată odihni. Vă dați seama că e o mândrie să știi că sunt făcute de tine.”
Și la numărul 46 sau 30, tot pe Gran Via, sunt alte două imobile impozante, cu ferestre puse de firma familiei Marinescu. Cel de la numărul 30 are spații comerciale generoase la parter, iar deasupra sunt zeci de locuințe de lux.
Vicențiu Marinescu: „Aici sunt apartamente cu prețuri de la 6,7 milioane de euro, până la 10, vă dați seama că și cerințele sunt pe măsură. Nu există merge și așa, trebuie să ne iasă din cap, merge și așa.”
Compania are 65 de angajați de diverse naționalități și colaborează cu case mari de arhitectură pentru proiecte importante. Românul compară conducerea unei afaceri de succes cu gestionarea unei țări, subliniind importanța unui management de calitate și a recunoașterii eșecurilor.
Vicențiu Marinescu, care a început cu o firmă de materiale de construcții în România, a învățat din experiențele dificile ale anilor de tranziție și încurajează implicarea tinerilor în afaceri. El subliniază necesitatea ca România să investească în tineri pentru a nu-i pierde:
„România trebuie să aibă un program să își țină tinerii, să investească în asta, pentru că îi pierde prea ușor. Și eu, dacă aș școli acum zece oameni și să îmi plece, ce am făcut?”
Povestea lui Marinescu este un exemplu de succes, demonstrează valoarea creativității și curajului tinerilor și evidențiază contribuția românească la păstrarea și inovarea patrimoniului spaniol. Video AICI.