Român întors în țară din străinătate: „Aici avem sufletul, liniștea și tradițiile noastre”
Pe meleagurile natale, la Bârsana, sute de tineri care au plecat să muncească în străinătate s-au reîntors pentru a petrece alături de familie și prieteni. Ei au fost primiți și sărbătoriți ca niște adevărați fii ai satului.
Atmosfera vibrantă a fost alimentată de hore, cântece și tradiționala horincă de Maramureș. Într-un gest de respect pentru valorile cu care au crescut, tinerii au ales să poarte costumele populare, încântând privirile asemenea localnicilor rămași acasă.
La parada portului popular, localnicii au defilat mândri, printre ei aflându-se și Bogdan, un tânăr de 34 de ani care, la vârsta de doar 14 ani, a ales să-și urmeze visul în Franța, relatează Observator.
După ce a terminat studiile și și-a găsit primul loc de muncă acolo, Bogdan a decis să se întoarcă acasă definitiv.
„Deci nu este o decizie foarte grea, trebuie să alegi: să rămâi într-o țară străină sau să te întorci în țară la ai tăi, la pământul tău, la bunicii tăi”, mărturisește Bogdan.
Acum, în Bârsana, Bogdan are o familie și un fiu, Gabriel, cu care a venit să își revadă prietenii plecați în străinătate.
Deși trăiește în Belgia de două decenii, Marinel se întoarce anual în Bârsana:
„Aici avem sufletul, liniștea, tradițiile și căldură, iar originile noastre aici sunt. Vacanțele în Belgia sunt unele, în România sunt vacanțe cu adevărat”, a spus el.
Un procent de 10% din populația localității Bârsana muncește în străinătate.
Însă luna august îi readuce pe acești fiu ai satului acasă. Teodor Ștefanca, primarul din Bârsana, exprimă speranța comunității: „Au plecat de-a lungul anilor, dar noi trăim cu speranța că se vor întoarce odată acasă și atunci când se vor întoarce vor găsi bunăstarea pe care și-o doresc”.
Frumusețea tradițiilor locale și a costumelor populare a atras atenția și a celor dornici de autentic.
Mihaela, un fotograf din București, a venit special să imortalizeze momentul: „Mi se pare extraordinar, mai ales că marea majoritate a sătenilor s-au îmbrăcat în portul popular și păstrează tradiția, o duc mai departe, se pregătesc pentru asta tot anul”.
Jeni, o turistă, a fost cucerită de ospitalitatea localnicilor: „Frumos, foarte frumos. Oameni buni, oameni primitori”.
Un studiu recent dezvăluie că, în perioada sărbătorii de Sfânta Maria, românii din Diaspora au rezervat 21,25% din zborurile totale oferite de o agenție de turism online, demonstrând odată mai mult legătura profundă cu rădăcinile strămoșești. VIDEO aici: observatornews.ro/cautare/?key=str%C4%83in%C4%83tate.