Românca din Spania care și-a dat foc și a murit în Poiana Brașov. Mesajul de adio lăsat cu limbă de moarte
Ileana Negru, mamă a unui copil de 12 ani ucis în timpul Revoluției din 1989, și-a dat sfârșitul într-un mod cutremurător, protestând împotriva tratamentului pe care l-a primit din partea statului român.
Gestul ei tragic și simbolic a avut loc în Ziua Eroilor, un moment de comemorare dedicat celor căzuți în lupta pentru libertate. În aceste zile a fost publicat biletul de adio lăsat de femeia româncă.
Fostă badantă în Italia, Ileana Negru a locuit ulterior în Spania alături de fiica sa. Ea și-a pus capăt zilelor pe data de 25 mai, în Poiana Brașov, nemaiputând suporta durerea și umilința la care a fost supusă de statul român. S-a stropit cu benzină și și-a dat foc.
Anunțul tragic al morții sale a fost făcut public pe Facebook de Cătălin Giurcanu, fiu al unui alt erou martir al Revoluției. Acesta a relatat că Ileana Negru a fost tratată cu dispreț de către instituțiile statului, în ciuda sacrificiului făcut de fiul ei pentru țară.
„Pe 25 mai, a mers la mormântul lui Florin, fiul ei ucis în timpul Revoluției, după care s-a deplasat în Poiana Brașov, și-a turnat benzină peste ea și și-a dat foc… După resuscitare, a declarat că: ‘Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri.’ Apoi și-a dat ultima suflare,” a povestit Giurcanu.
Femeia care a trăit timp de decenii cu durerea morții fiului său și cu frustrarea că vinovații nu au fost aduși în fața justiției, i-a povestit lui Giurcanu despre umilințele îndurate la Casa de Pensii, unde i s-a spus că, trăind în Spania, nu are nevoie de banii de la statul român.
„Mi-a povestit cum și-au bătut joc de ea la Casa de Pensii. Ca să își primească în Spania indemnizația de 918 lei a trebuit să se deplaseze de trei ori. Ea locuia la fiica ei în Tenerife, care muncea acolo, nu era pentru a se bucura de o viață de lux,” a mai relatat Giurcanu.
La locul incidentului, polițiștii au găsit un recipient cu urme de combustibil lichid, o brichetă și un carton pe care era scris un mesaj, care este practic un testament al protestului său.
Inițial ținut secret de autorități, conținutul mesajului a fost publicat de bizbrasov.ro în aceste zile:
„În semn de protest, după 33 de ani de suferinţă, durere, umilinţă, batjocură,
Azi pun capăt umilinșei, chiar cu prețul vieții.
Trag un semnal de alarmă în memoria Eroilor, răniților, reținuților.
Vrem Proclamația punctul 8 de la Timișoara, Revoluția e a noastră, nicidecum a comuniștilor ce ne-au furat-o.
Ilici Iliescu torționarul, criminalul ce ne-a ucis copilașii.
Eroii răniți, reținuți, au merite deosebite, nu luptători și revoluționari.
Ei și-au vărsat sângele, pentru libertate.
Ei au fost împușcați, strigând jos comunismul, vrem libertate.
Ei au fost bătuți, batjocoriți, umiliți și reținuți de comuniști, nu luptători și revoluționari, pentru ce au merite deosebite cu rol determinant?
Asta e umilința părinților, copiilor, soților și soțiilor.
Frați români care vă iubiți Țara, treziți-vă, e momentul să ne recâștigăm meritul revoluției României din decembrie 1989
Eroii noștri nu-s lăsați să-și doarmă somnul de veci binemeritat.”