Româncă din străinătate condamnată la închisoare. Bătrâna pe care o îngrijea a fost găsită subnutrită și cu răni pe corp
O îngrijitoare de naționalitate română, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnată de Tribunalul Penal din Valencia (comunitatea autonomă Valenciană) la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abandonare a unei persoane cu handicap, respectiv o bătrână în vârstă de 93 de ani care a decedat ulterior, informează Levante-EMV.
Angajată de fiul defunctei și numită de Departamentul Asistenței Sociale deși nu era profesionistă, îngrijitoarea a fost acuzată că „nu a acordat îngrijirea esențială și atenția necesară” nonagenarei timp de luni de zile, concentrându-și zilnic toată atenția asupra afacerii de familie, un aprozar pe care soțul ei îl deschisese în acea perioadă.
Ca urmare a acestei neglijențe și a lipsei de îngrijire, pentru care inculpata primea 1.200 de euro pe lună, bătrâna a prezentat la sfârșitul lunii ianuarie 2017 o „stare de malnutriție semnificativă, deshidratare accentuată, lipsă de igienă și răni nevindecate”, după cum s-a specificat în sentinţă.
Starea gravă a nonagenarei a fost descoperită după ce fiul ei a cerut Direcției Generale de Servicii Sociale și Persoane Dependente aparținând de Generalitat (guvernul valencian) să-i revizuiască situația și să o îndrume către o reședință dedicată persoanelor în vârstă din orașul Torrent (situat în zona metropolitană a Valenciei).
Lucrătorii centrului rezidențial de îngrijire au constatat problemele grave de malnutriție și atrofie musculară de care suferea bătrâna. Motivul era faptul că, în ultimul an, bătrâna fusese imobilizată la pat, astfel încât abia se putea mișca.
În plus, datorită stării de vomă și deshidratării, aceasta a fost trimisă la Departamentul de Urgență al Spitalului General din Valencia, unde nonagenara a decedat patru zile mai târziu.
Chiar dacă principala cauză a decesului a fost o infecție a căilor respiratorii inferioare, sentința a considerat faptul că situația anterioară în care femeia s-a aflat „din lipsă de îngrijire”, ar fi putut acționa ca o cauză ce a agravat evoluția procesului.
Apărarea îngrijitoarei a atribuit acuzația de lipsă de atenție plângerii depusă de îngrijitoare în decembrie 2016, împotriva fostului ei soț, nimeni altul decât fiul vitreg al fiului bătrânei pe care o îngrijea din 2011, fără să fi existat vreo problemă anterioară în activitatea sa.
Astfel, inculpata a susținut în cadrul procesului că a hrănit-o de cinci ori pe zi și i-a schimbat scutecul de câte ori era nevoie, numai că bătrâna nu i-a spus că are dureri și că nu a observat că are răni sau ulcerații. În mod similar, ea a atribuit lipsa de igienă faptului că bătrâna a fost dusă la reședință fără să fi apucat să o spele în acea dimineață.
În ciuda justificărilor inculpatei, atât Parchetul, cât și urmărirea privată, exercitată de avocatul Alicia Baixauli, au susținut că starea prezentată de pensionară nu era una care putea să apară de la o zi la alta.
Aceasta este concluzia sentinței, pe baza celor afirmate de medic despre situația de sănătate în care bătrâna a ajuns la centru. „Starea femeii în vârstă, descrisă de medic, nu poate fi justificată decât de cea mai absolută nepăsare și dezinteres pentru îngrijirea femeii”, se precizează în sentință.
Alte indicii, cum ar fi pielea decojită de pe tot corpul bătrânei sau faptul că îngrijitoarea nu a observat rana de pe spatele acesteia, merg către aceeași concluzie: faptul că în ultimele luni de viață bătrâna nu a primit îngrijirea necesară, nu a fost hrănită, hidratată suficient și nu a fost curățată și spălată periodic.
Din acest motiv, sentința impune doi ani de închisoare, precum și plata sumei de 4.000 euro ca despăgubiri datorate fiului defunctei.