Români de succes în lume: Alexandru Voica, fost angajat la Meta, a povestit ce salariu avea și cum a fost experiența sa
Alexandru Voica, un expert în informatică și marketing în vârstă de 39 de ani, care este stabilit în Londra, Marea Britanie, și-a început cariera în domeniul tehnologic în România, unde a studiat informatica.
După absolvire, el a acceptat un post la compania ARM din Cambridge și, în ultimii 15 ani, a trăit și lucrat în Regatul Unit, relatează Business Insider.
La început, a lucrat în sectorul tehnologic, dar și-a descoperit rapid pasiunea pentru storytelling, ceea ce l-a îndreptat spre o carieră în marketing.
„Această schimbare nu a fost motivată financiar, ci de bucuria pe care o găseam în munca mea”, a declarat Alexandru.
În 2018, a renunțat la funcția sa de șef al PR-ului tehnologic și comunicării la Ocado Group pentru a se alătura gigantului Meta, la acea vreme numindu-se încă „Facebook”.
Conaționalul nostru a găsit acest job pe LinkedIn și a fost atras de dimensiunea uriașă a companiei și de beneficiile oferite. Pachetul său de beneficii a inclus asigurare de sănătate, concediu parental, abonament la sală și un plan de pensii.
Salariul său de bază la Meta era de 135.000 de lire sterline pe an, iar cu bonusuri și acțiuni, ajungea la un total de 190.000 de lire sterline pe an.
„Nu am primit o primă de semnare, dar pachetul meu de compensare includea un bonus anual bazat pe performanțele mele și ale companiei”, a explicat Alexandru.
Meta se deosebea de alte companii prin procesul său de promovare, care avea loc de două ori pe an și se baza pe realizările individuale și colaborarea eficientă cu colegii.
„Procesul de promovare se simțea uneori ca o dinamică socială, deoarece construirea de relații pozitive era crucială”, a spus Alexandru, care a fost promovat o singură dată în timpul petrecut la Meta.
Dimensiunea mare a Meta a adus atât provocări, cât și oportunități unice. Inițierea proiectelor era mai complexă, necesitând aprobarea echipelor funcționale și parcurgerea mai multor etape de aprobare, ceea ce putea încetini procesul.
„Era posibil ca zeci de persoane să fie implicate într-o decizie sau un proiect care nu ar fi necesitat discuții ample”, a explicat Alexandru.
După aproximativ trei ani și jumătate la Meta, Alexandru a decis să plece din motive personale.
„După anii dificili ai pandemiei, doream să petrec mai mult timp cu familia mea”, a mărturisit el. În plus, un blocaj intern al angajărilor și concedieri ulterioare i-au confirmat decizia de a căuta alte oportunități.
În prezent, Alexandru lucrează pentru un startup din Londra specializat în avatare AI și consiliază prima universitate AI din lume, situată în Abu Dhabi, pentru a-i îmbunătăți profilul global în domeniul educației AI.
„Nu regret nimic, dar îmi lipsesc colegii de la Meta. Sunt deschis să mă întorc la o companie mare de tehnologie dacă se ivește ocazia potrivită, dar aș lua în considerare un alt rol”, a conchis Alexandru.