Români duși la cerșit în străinătate. Exploatatorii s-au îmbogățit pe seama lor
Joi, 7 aprilie, au avut loc percheziţii de amploare ale IGPR și DIICOT în România și în alte trei țări, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat care recrutau persoane nevoiașe șii le duceau la cerșit în străinătate. Din 2017, suspecţii au obligat cel puţin 11 persoane să cerşească.
Autoritățile române au făcut parte dintr-un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, împreună cu colegii din Ungaria, Austria și Germania. EUROPOL a asigurat schimbul de informații între autoritățile din statele participante.
În perioada 2017 – 2022 au fost recrutate în România, cu promisiunea unui loc de muncă în Germania, respectiv în Austria, un număr de 11 persoane vătămate care au fost transportate spre țările de destinație, fiind exploatate prin obligarea la practicarea cerșetoriei în diferite spații publice: pe străzi, la intersecţii, în faţa magazinelor sau bisericilor, în mijloacele de transport în comun, piețe, etc.
Sumele de bani obținute în această modalitate au fost însușite în totalitate de către membrii grupului infracțional organizat, care, pentru a se asigura că persoanele vătămate nu vor putea să plece, le-au reținut documentele de identitate, lăsând asupra acestora doar o copie a actelor în vederea legitimării în fața autorităților.
În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară au fost descoperite și ridicate sumele de 90.000 de euro, 9.400 de lei, precum și cantitatea de aproximativ un kilogram de bijuterii din aur. De asemenea, au fost identificate 3 imobile asupra cărora urmează să fie instituit sechestrul asigurător.
O femeie a fost reţinută, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Covasna, pentru luarea de măsuri legale.