duminică, 24 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Români în Anglia: drepturile lucrătorului nevoit să lipsească de la muncă din cauza simptomelor de coronavirus

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 30 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Reprezentanții Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au pus la dispoziție pe site-ul oficial al instituției o serie de informații utile lucrătorilor români din această țară, în cazul în care vor fi nevoiți să lipsească de la locul de muncă atunci când au simptome de coronavirus.

Primul lucru pe care îl aveți de făcut, dacă lucrați și aveți simptome de infecție cu coronavirus, este să verificați cu angajatorul ce drepturi la concediu medical aveți. Cel mai probabil aveți dreptul pentru concediul medical de bază (Statutory Sick Pay) de 95,85 lire sterline pe săptămână (94,25 lire sterline pe săptămână până aprilie), din prima zi de boală/auto-izolare. Acesta e un minim legal, dar angajatorul vă poate oferi o sumă suplimentară (Contractual Sick Pay), în anumite condiții. Mai multe detalii pe pagina web ACAS.

- Continuarea după publicitate -

ACAS oferă informații legate de drepturile de muncă ale angajaților și realizează activități de mediere timpurie cu angajatorii („early conciliation service”), anterior depunerii unei plângeri la Tribunalul Muncii.

Dacă angajatorul nu vă acordă drepturile de concediu medical, sunați la HM Revenue and Customs (agenția fiscală), la numărul de telefon: 03000 560 630. Informații suplimentare aici: www.gov.uk/statutory-sick-pay/how-to-claim.

După terminarea concediului medical, cu acordul dvs. angajatorul poate decide măsura de șomaj tehnic (furloughed workers), dacă își încetează sau își reduce temporar activitatea.

- Continuarea după publicitate -

Dacă angajatorul cere certificatul medical, puteți obține un „isolation note” de la NHS111 111.nhs.uk/isolation-note, inclusiv în situația în care v-ați izolat 14 zile deoarece locuiți cu cineva cu simptome.

Trebuie evitat contactul direct cu alte persoane sau cu serviciile medicale, farmacii, fiind încurajată comunicarea online și telefonică.

Trebuie să stai acasă pentru a îngriji un membru al familiei

Dacă angajatul are nevoie a se îngriji de cineva, acesta are dreptul să ceară timp liber în cazul unor urgențe, precum situații legate de Coronavirus – închiderea școlii și necesitatea supravegherii copiilor; necesitatea îngrijirii unui copil sau unei persoane dependente, dacă sunt bolnavi sau trebuie să intre în izolare. Angajatorii nu au obligația legală să plătească această perioadă, dar o pot face în concordanță cu contractul sau politica firmei. Perioada poate fi una rezonabilă de 2 zile, după care se poate înainta o cerere de concediu.

Dacă un membru din aceeași gospodărie prezintă simptome, angajatul are dreptul la concediul medical (Statutory Sick Pay), fiind obligat să se auto-izoleze.