Români în Spania: Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini
Dacă doriţi să rămâneţi mai mult de 90 de zile, sau să dobândiţi dreptul de rezidenţă în Spania, trebuie să solicitaţi înregistrarea în Registrul Central al Cetăţenilor Străini (Registro Central de Extranjeros), la Oficiul pentru Cetăţeni Străini (Oficina de Extranjeros), în lipsa acestuia la Comisariatul Provincial de Poliţie (Comisaria Provincial de Policia) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi.
Înscrierea în Registrul Central al Străinilor este obligatorie pentru cetăţenii străini care doresc să se stabilească în Spania. Înscrierea trebuie făcută la 3 luni de la sosirea pe teritoriul spaniol, urmând ulterior să primiţi un Certificat (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión Europea), care va conţine numele şi prenumele, data şi locul naşterii, prenumele părinţilor, naţionalitatea, domiciliul în Spania, data înscrierii şi numărul de identificare ca străin (NIE).
Certificatul dovedeşte permanenţa reşedinţei pe teritoriul spaniol, dar nu este un act de identitate. „Înscrierea” nu are termen de valabilitate. Doar în cazul în care persoanele își modifică datele de identificare (n.r. – în cazul căsătoriei), acestea sunt obligate să le comunice în maxim o lună de la data producerii modificării, întotdeauna împreună cu documente care să ateste noua identitate, şi să solicite schimbarea certificatului.
Cum procedaţi?
Dacă locuiţi în Madrid: solicitaţi o programare la Comisaria General de Extranjería y Fronteras din Madrid. Veţi primi ulterior programarea, în care se va comunica data, ora şi centrul unde urmează să vă prezentaţi. Programarea poate dura şi câteva luni.
Dacă nu locuiţi în Madrid: verificaţi dacă există o Comisaria General de Extranjeria y Fronteras în provincia în care domiciliaţi. Dacă există, solicitaţi o
programare la acest centru. Dacă nu există, solicitaţi obţinerea certificatului la Comisariatul de poliţie cel mai apropiat de reşedinţa dvs.
Documente necesare (original şi fotocopii):
- Formular de cerere Ex-16 – se poate descărca aici, de pe site-ul Ministerio del Interior;
- paşaport sau carte de identitate, în termen de valabilitate sau o adeverinţă că acestea sunt în curs de schimbare;
- chitanţa care dovedeşte achitarea taxei de NIE.
Membrii de familie care sunt cetăţeni UE beneficiază de acelaşi drept de rezidenţă în Spania.
NIE este un număr de identificare pentru străini, nefiind asimilat unui document de identitate,
Alături de NIE, cetățeanul străin trebuie să posede documentația necesară pentru a-şi acredita identitatea. NIE nu are termen de valabilitate și este asociat permanent cu datele de identificare ale cetățeanului străin în Registrul Central al Străinilor.
Pentru a obţine un certificat de rezidenţă, este necesar ca solicitantul să prezinte fie dovada faptului că este lucrător în contul terţilor sau pe cont propriu (autonom), fie venituri suficiente (resurse superioare sumei fixate anual prin Legea Bugetului General de Stat pentru a avea dreptul de a beneficia de o prestaţie non-contributivă) şi o asigurare de sănătate privată, pentru a dovedi că nu este o povară pentru sistemul de securitate socială spaniol.
Certificatul de rezidență pentru cetățenii români expiră?
Certificatul de rezidență NU are termen de valabilitate. Acesta expiră dacă încetează cauzele care au determinat emiterea lui. În cazul cetățeanului comunitar care își are reședința în Spania și au trecut mai mult de cinci ani de la emiterea primului certificat, iar condițiile care au determinat acordarea rezidenței continuă să fie valabile, cel în cauză poate solicita un certificat cu drept de rezidență permanent.
Sursa articolului: Ghidul lucrătorului român în străinătate