Români rămași pe drumuri în străinătate. Un cunoscut le-a promis un loc de muncă, dar nu s-a ținut de cuvânt
În inima marelui oraș Frankfurt din Germania, povestea a doi români, Alina și Ion, scoate la iveală realitățile dure ale vieții trăite pe stradă, după ce s-au încrezut în promisiunea unui loc de muncă în străinătate.
Cuplul, care a părăsit România în căutarea unei vieți mai bune, se confruntă acum cu o realitate dură, cea a lipsei unui acoperiș deasupra capului, relatează publicația Fluter.de.
Alina (39 de ani) și Ion (46 de ani), foști vecini în copilărie și îndrăgostiți de mult timp, au devenit un cuplu acum nouă ani, după ce Alina a rămas văduvă.
Vara trecută, au vândut porcul și vaca în România pentru a plăti călătoria și a încerca să-și construiască o viață mai bună în metropola bancară Frankfurt.
Un cunoscut le-a promis un loc de muncă, dar se pare că nu s-a ținut de cuvânt și cei doi s-au trezit pe stradă, într-un oraș străin.
În Germania, zeci de mii de oameni dorm pe străzi, unii din alegere, dar majoritatea din lipsa de opțiuni. Lipsa adăposturilor adecvate, restricțiile de acces pentru cei cu comportament agresiv sau consum de de substanțe interzise și interdicția de a aduce animale de companie sunt doar câteva dintre motivele pentru care mulți se află în această situație.
Mulți cetățeni din alte țări ale UE nu au dreptul să folosească adăposturile.
Centrul Diakonie „Weser5” din cartierul Bahnhofsviertel oferă un refugiu pentru sute de oameni fără adăpost oferind mâncare caldă, facilități sanitare și un loc unde să fie ascultate problemele lor. Oamenii pot face duș și își spală hainele.
În ciuda fricii constante – cum ar fi incidentul recent când un străin a încercat să-i lovească în timp ce dormeau – cuplul rămâne unit, găsind confort unul în celălalt. „Ne culcăm doar în locuri luminate”, spune Alina, în timp ce Ion adaugă: „Mă cuibăresc mereu lângă ea.”
Există puține cupluri printre persoanele fără adăpost. Viața pe stradă este dură și mai ales în timpul iernii poate fi mortală. Unde mai este loc pentru dragoste? Alina și Ion sunt o excepție.
Până în aprilie 2023, se estima că aproximativ 800.000 de români trăiau în Germania. Această cifră plasează comunitatea românească printre cele mai mari grupuri de imigranți din țară.
În această țară, românii lucrează într-o varietate de sectoare, în funcție de nivelul de educație, experiență și cunoștințele lingvistice. Demn de specificat că succesul în găsirea unui loc de muncă în Germania poate depinde semnificativ de cunoașterea limbii germane.