Zeci de români care lucrau în străinătate, găzduiți în condiții mizerabile
O campanie de control transfrontalier a fost efectuată luni, 12 decembrie 2022, în localitățile germane Nettetal și Brüggen situate în districtul Viersen din landul Renania de Nord-Wesfalia (NRW), de către guvernul de stat al landului împreună cu alte autorități: olandeze, poloneze, române și ale altor țări din UE.
Acest control reprezintă a patra acțiune la scară largă de acest fel desfășurată în zona de frontieră germano-olandeză. Verificări cu succes au fost făcute deja de trei ori în acest an: pe 12 și 13 februarie 2022 la Geldern și Emmerich, pe 8 mai 2022 la Goch și pe 24 și 25 noiembrie la Gronau și Südlohn.
Aproximativ 250 de servicii de urgență din Brüggen și Nettetal au verificat protecția și cazarea lucrătorilor temporari veniți din România și Polonia și au găsit niște condiții de trai dezolante, astfel încât șase adăposturi au fost evacuate parțial, potrivit publicației germane WDR.
Toți lucrătorii temporari cazați în clădirile controlate sunt angajați în Olanda și muncesc în industria cărnii. Deoarece locuințele sunt mai scumpe acolo, companiile de recrutare închiriază sau cumpără case în Germania pentru a-și caza lucrătorii aici.
Pe lângă clădirile în care agențiile olandeze de angajare temporară din industria cărnii găzduiesc muncitori, au fost inspectate pentru prima dată și clădirile care găzduiesc oameni care lucrează pentru companii poloneze din sectoarele de logistică și construcții.
La invitația Ministerului pentru Interne, Afaceri Municipale, Construcție și Digitalizare din NRW, Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) a sprijinit acest control comun și a făcut posibilă participarea funcționarilor publici din Polonia pentru prima dată.
Autoritățile implicate în acest control au constatat o mare varietate de încălcări ale legii în șase clădiri. În trei adăposturi din Nettetal, condițiile erau atât de dezolante, încât exista un risc real pentru viața și sănătatea rezidenților.
Deficiențele legislației privind apărarea împotriva incendiilor și mai ales lipsa căilor de evacuare necesare, au condus la dispunerea de închideri parțiale imediate. Din acest motiv, cinci etaje din trei spații de cazare au fost evacuate sau parțial evacuate.
Inspectoratele pentru locuințe au constatat un număr mare de încălcări ale Legii privind consolidarea locuințelor – inclusiv lipsa încălzirii. Încălcările legii identificate acum vor fi pedepsite cât mai repede posibil.
Un total de aproximativ 70 de lucrători români și polonezi de la agențiile de muncă temporară au fost găzduiți în aceste locuri de cazare. Cei mai mulți au fost selectați la întâmplare și lăsați ignoranți cu privire la drepturile lor de chiriași.
Lucrătorii temporari erau nevoiți să locuiască în camere de depozitare. Autoritățile olandeze vor pedepsi și încălcările flagrante ale legislației privind sănătatea și securitatea în muncă (salariul minim, programul de lucru, protecția împotriva concedierii).
În plus, autoritățile privind protecția muncii din Polonia vor verifica în propria țară dacă au fost făcute deduceri pentru chiria lucrătorilor temporari și dacă acestea sunt legale.
Totodată, controalele au condus la indicii de suspiciune penală de cămătărie, deoarece agențiile de muncă temporară percep chirii mari de la rezidenți. Acolo unde există suspiciuni inițiale de infracțiuni fiscale, au fost implicate autoritățile specializate în aplicarea legii.
Acțiunea de control a fost inițiată și coordonată de Ministerul pentru Patrie, Afaceri Municipale, Construcție și Digitalizare al Statului Renania de Nord-Westfalia, al cărui ministru, Ina Scharrenbach a declarat: „Continuați să fiți consecvenți împotriva persoanelor care exploatează alte persoane.
„Cu campania reînnoită de control transfrontalier în zona de frontieră germano-olandeză, guvernul de stat din Renania de Nord-Westfalia ia măsuri concentrate cu alte autorități împotriva condițiilor de muncă și de viață exploatatoare.
„În același timp, structurile din fundal sunt din ce în ce mai clarificate. De data aceasta nu am vizat doar companii din industria cărnii olandeză, ci și din sectorul logisticii și al construcțiilor.
„Prin Legea privind consolidarea locuințelor, ne-am pus municipalitățile în situația de a reprima oile negre. De aceea nu ne vom lăsa în viitor și vom continua să stăm în spatele companiilor de exploatare”.
În timp ce departamentul de securitate a muncii din România a fost deja implicat în ultimul control, autoritățile germane s-au putut baza de această dată și pe ajutorul departamentului polonez de siguranță a muncii.
În acest fel, rețeaua împotriva firmelor de angajare exploatatoare va fi mai largă și astfel vor fi luate în considerare și mai multe sectoare. Sprijinul Autorității Europene a Muncii (ELA) în acțiunile de control ajută la punerea sub control a unei probleme transfrontaliere în Uniunea Europeană.
Cosmin Boiangiu, director executiv al Autorității Europene a Muncii (ELA) a declarat: „Unele companii încearcă să se sustragă de la controalele autorităților unui stat membru al UE prin cazarea lucrătorilor peste graniță, într-o altă țară a UE, dar în condiții inacceptabile.
„Cu toate acestea, controalele comune transfrontaliere organizate de autoritățile naționale și de Autoritatea Europeană a Muncii pot lua măsuri împotriva unor astfel de încălcări transfrontaliere ale drepturilor lucrătorilor și pot face mobilitatea forței de muncă în UE mai echitabilă”.
ELA sprijină statele membre în aplicarea eficientă a legilor privind mobilitatea forței de muncă în UE. Aceasta include, de asemenea, coordonarea și sprijinirea inspecțiilor transfrontaliere. Ca parte a campaniei de control, lucrătorilor temporari din UE li s-a oferit gratuit consiliere cu privire la drepturile lor de muncă.
În concluzie, se poate spune că angajatorii olandezi cumpără sau închiriază locuințele care sunt mai ieftine pe partea germană și angajează lucrători temporari din Europa de Est și de Sud-Est direct din țările lor de origine.
Deseori îi atrag cu promisiuni false și îi cazează în locații improprii. Prin urmare, cu atât este mai important ca această cooperare transfrontalieră în acest domeniu să fie dezvoltată pe viitor.