vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Punerea în carantină/izolare la domiciliu a românilor care se întorc din străinătate a fost suspendată temporar

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - sâmbătă, 4 iulie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Guvernul României a suspendat vineri, 3 iulie, măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică, determinată de infecția cu Covid-19, după ce Curtea Constituțională (CCR) a declarat că internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale. Suspendarea rămâne valabilă până când Parlamentul și Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituționale, anunță G4MEDIA.

Potrivit unui document trimis de Ministerul Afacerilor Interne și DSU către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene, măsurile de izolare/carantinare pentru persoanele cu risc de infectare cu coronavirus au fost supendate începând de ieri, iar autoritățile se mulțumesc să recomande persoanelor expuse să respecte măsurile de protecție. Totodată, persoanelor care se întorc în țară dintr-o zonă/stat considerat cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, li se recomandă autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

- Continuarea după publicitate -
  • purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool.
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool
  • păstrarea distanței de cel puțin 1,5m între persoane
  • curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă
  • în cazul apariției simptomatologiei specifice Covid-19 se va accesa numărul unci e urgență 112
  • consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus

Află cât timp ai de așteptat la vamă cu aplicația TAVRO. Intuitivă, simplă și fără publicități

„Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară, sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive, pentru virusul SARS-CoV2, riscă să intre sub incidența legii conform Art.352, din noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice-Zădărnicirea combaterii bolilor), și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”, se arată în documentul emis de MAI și DSU.

Documentul trimis de Ministerul Afacerilor Interne și DSU către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene. Sursa: g4media.ro

- Continuarea după publicitate -

Documentul trimis de Ministerul Afacerilor Interne și DSU către Centrele de Coordonare și Conducere a Intervenției Județene. Sursa: g4media.ro

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Digi 24.