vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Șoferi români de TIR exploatați de o firmă belgiană. Salariu de 500-600 de euro și lucrau cu mult peste program

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 30 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Polițiștii belgieni au efectuat o razie în cursul zilei de marți, 27 octombrie 2020, la sediul companiei de transport Van Steenbergen din Arendonk, Belgia, acuzată că exploata șoferi de TIR străini, în mare parte originari din România. În urma verificărilor efectuate, autoritățile locale au pus sub arest patru persoane din conducerea companiei, pe lângă exploatarea lucrătorilor acestea fiind acuzate și de evaziune fiscală.

Razie la sediul companiei belgiene de transport. Sursa foto: GVA.BE / © Bert De Deken

- Continuarea după publicitate -

„Avem informații că această companie a angajat șoferi străini prin intermediul căsuțelor poștale oferindu-le salarii inacceptabile în Belgia. Este vorba, în special, de cetățeni români. Mulți dintre ei se plâng de zilele de lucru prea lungi, de încălcări ale timpului de conducere și de odihnă și facilități limitate în ceea ce privește toaletele, dușurile, încălzirea și cazarea ”, au declarat anchetatorii din cadrul parchetului general citați de publicația belgiană Gazet Van Antwerpen.

Șoferii companiei Van Steenbergen erau plătiți cu salarii derizorii, între 500 și 600 de euro pe lună, anchetatorii precizând totodată că „din declarațiile șoferilor reiese că se făcea și trafic de persoane”.

Forțele de ordine au căutat dovezi nu numai la sediul central al companiei, ci și în casele persoanelor din conducerea acesteia. Van Steenbergen este o companie istorică belgiană de transport rutier, fondată în 1919 de familia cu același nume care o deține și astăzi. În anii douăzeci din secolul trecut a intrat în sectorul transportului rutier internațional, transportând bulbi de lalele din orașul olandez Eindhoven la Bruxelles. Pe lângă transport, compania oferă în prezent și servicii de logistică cu o suprafață de 12 mii de metri pătrați.

- Continuarea după publicitate -

Prin intermediul caselor poștale, compania încerca să lase impresia că angajații au fost detașați din alte țări. „Ancheta pare să arate că, printre altele, alegerea șoferilor, destinațiile care le-au fost atribuite și misiunea de întreținere a camioanelor au fost efectuate din Belgia și nu din alte țări”, au mai spus reprezentanții parchetului federal.

În total, anchetatorii au în vizor 14 suspecți răspândiți în nouă companii din Belgia, dar și din alte țări. De asemenea, au fost efectuate percheziții și în Slovacia, Republica Cehă și Portugalia. Patru membri ai familiei Van Steenbergen au fost interogați și vor fi duși în fața judecătorului pentru validarea arestului.

Practicile frauduloase au ieșit la iveală după ce mai mulți șoferi de TIR au depus plângeri la sindicatul belgian BTB.

„Șoferii români și bulgari au contactat BTB-ABVV la sfârșitul anului 2018 pentru că li se cerea să semneze documente în care erau de acord cu o reducere a diurnei lor”, a declarat Tom Peeters de la BTB.

Angajații nu au fost de acord și au solicitat ajutorul sindicaliștilor.

- Continuarea după publicitate -

„I-am pus în legătură cu Inspectoratul de Muncă. Împreună cu informațiile pe care le-am transmis inspectoratului, acest lucru a dus la crearea unui dosar puternic (dosare penal împotriva companiei de transport – n.r.)”,  a mai spus Peters.

BTB luptă de ani de zile cu companiile din sector care încalcă legea. Aceștia aveau de ceva timp în evidența lor și neregulile de la compania Van Steenbergen, care era suspectată că făcea cabotaj încă din 2019.

„Este surprinzător faptul că o astfel de companie activă are atât de puțini angajați în Belgia. Conform cifrelor NSSO (Biroul Național de Securitate Socială din Belgia – n.r.), compania are mai puțin de 5 angajați. În schimb, exploatează șoferii români și bulgari prin Q Trucking Slovensko, o companie poștală care încheie cu șoferii contracte de muncă slovene pentru 500 de euro brut pe lună. Camioanele, pe de altă parte, sunt înregistrate prin intermediul companiei portugheze de transport Viana Fernandes ”, au mai declarat sindicaliștii de la BTB.