vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român din Marea Britanie acuzat de trafic de persoane. Ducea oameni la muncă și îi plătea cu 30 de lire pe lună

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 23 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Un bărbat român în vârstă de 31 de ani, Remus G., este acuzat de autoritățile din Marea Britanie de trafic de persoane după ce s-a dovedit că a dus din România doi conaționali pentru a lucra în folosul lui și pe care i-a plătit cu doar 30 de lire sterline pe lună. Cei doi erau obligați să locuiască în condiții mizerabile, relatează Digi24 citând The Courier.

Cum se întâmplă deseori în astfel cazuri, odată ajunși pe aeroportul din Glasgow, cei doi români s-au confruntat cu o situație total diferită de cea pe care le-o promisese Remus G. Au fost cazați practic într-o magazie din localitatea Perth, unde au fost nevoiți să împartă amândoi o saltea murdară.

- Continuarea după publicitate -

În perioada 17 iulie – 6 septembrie 2018, Remus le-a găsit de lucru la diverse ferme din zonă,  dar banii îi încasa el. Cei doi au primit numai câte o liră pe zi și în toată această perioadă au mâncat doar cartofi.

Situația celor doi români exploatați a ajuns în cele din urmă în atenția autorităților, Remus G., cu domiciliul stabil în Perth, Scoția, a fost găsit vinovat de exploatarea celor doi bărbați. Sentința va fi pronunțată  în luna noiembrie.

Sărăcia, disperarea românilor și mirajul străinătății sunt adevărate surse de venit pentru traficanții de persoane în scopul exploatării prin muncă

- Continuarea după publicitate -

Cazurile de persoane care au ajuns să lucreze în condiții extrem de grele, pe bani puțini și izolați de lume sunt numeroase. Ba mai mult, unii dintre ei au plătit chiar o taxă către diverse persoane care le-au promis un trai mai bun într-o altă țară.

În România nimeni nu poate să facă legal plasare de forță de muncă în străinătate ca persoană fizică, nicio persoană nu poate să desfășoare activitate de plasare în străinătate în nume propriu. Trebuie să fie înregistrat ca agent privat de recrutare, lucru care se poate verifica pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă.