Românii, cei mai refuzați la intrare în Marea Britanie dintre toți cetățenii UE
Conform ultimelor statistici realizate de autoritățile britanice, s-a dovedit că mai mult de jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie, după Brexit, sunt din România, dezvăluie publicația City A.M.
Pe măsură ce controalele migranților continuă să se înăsprească, numărul cetățenilor UE opriți la frontiera britanică a crescut cu o treime. În al treilea trimestru din 2021, 5.266 de cetățeni europeni au fost opriți la frontieră, față de 3.955 în trimestrul precedent, potrivit firmei de avocatură Bates Wells.
Dintre aceștia, mai mult de jumătate (56 %) erau români, urmați de bulgari (10 %) și polonezi (7 %). Partenerul firmei de avocatură, Chetal Patel, a spus că aceste cifre sugerează faptul că est-europenii ar putea fi supuși profilării naționalității de către agenții vamali din Marea Britanie.
„În fața legii, toți cetățenii UE ar trebui tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectați în mod disproporționat, indică faptul că ar putea avea loc o anumită profilare”, a declarat avocata Chetal Patel pentru cel mai citit ziar financiar din Londra, City AM.
Ea a adăugat: „A fi supus unor interogatorii poate fi o experiență supărătoare. Multe dintre persoanele care au fost oprite, probabil au încercat să viziteze Regatul Unit din motive legitime, cum ar fi vizitarea prietenilor sau a familiei. Aceste ultime cifre nu ajută la reputația internațională a Regatului Unit.”
Pe parcursul anului trecut, Ministerul de Interne a înăsprit treptat controalele la frontieră. După intrarea în vigoare a Brexitului, un total de 12.515 cetățeni ai UE au fost opriți la frontiera Regatului Unit, față de 1.150 în anul precedent.
Agenții vamali pot opri un cetățean al UE dacă ei consideră că cetățeanul european încearcă să intre în Regatul Unit pentru a lucra, dar nu are un statut de imigrare post-Brexit, care este „acceptat” de Home Office (departament ministerial al Guvernului britanic care se ocupă cu imigrarea).
Conform datelor înregistrate în luna septembrie a anului trecut, s-a constatat că din cele 7.249 de persoane oprite în porturile de feriboturi sau pe serviciile Eurotunnel și Eurostar, 4.482 erau din România, număr reprezentând 60% din toți cetățenii UE ajunși la frontieră și interogați de oficialii britanici. Comparând cu alte țări din UE, doar cinci persoane oprite au fost din Danemarca, 59 din Belgia și 144 din Franța.
Datele guvernamentale au stârnit întrebări din partea avocaților cu privire la potențiala discriminare, deoarece în primele șase luni ale anului 2021 s-a înregistrat o creștere de cinci ori față de aceeași perioadă a anului anterior, 2020.
La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al Home Office a declarat pentru The Guardian că afirmația privind profilarea rasială era „falsă și nejustificată” și că regulile au fost aplicate „echitabil”, pe baza faptului că orice persoană are dreptul de a lucra în Regatul Unit.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că datele se refereau la o perioadă de restricții stricte legate de Covid-19, când nerezidenții care soseau în Marea Britanie „s-au confruntat cu un control mai mare, pentru a se proteja împotriva cazurilor de coronavirus importate”.