Un român și un moldovean au exploatat în Spania 7 muncitori în agricultură. Cei doi riscă peste 6 ani de închisoare
Costel M., supranumit și „Chiqui”, un bărbat din Republica Moldova, împreună cu lanos B., de naţionalitate română, vor fi judecați pe 27 ianuarie în cadrul unui proces intentat de Secția a IV-a a Tribunalului din Sevilla (Andaluzia) pentru mai multe infracțiuni comise în Spania, începând cu anul 2018.
Pentru fiecare dintre cei doi suspecți, Parchetul cere şase ani şi jumătate de închisoare pentru presupuse infracţiuni cum ar fi trafic de fiinţe umane în scopul exploatării lor prin muncă, delicte împotriva libertăţii oamenilor, faţă de şapte persoane care au fost recrutate din Republica Moldova pentru a lucra în Spania la munci agricole şi care au fost cazate în locații „supraaglomerate”, în condiţii de igienă „precare” și fără a primi salariile convenite. În plus, le-a fost împiedicată revenirea în ţara lor natală, potrivit rechizitoriului procuraturii, citat de Europa Press.
Cei doi suspecți, potrivit Parchetului, organizau cel puțin din 2018, împreună cu alte persoane care operau în ţările est-europene şi a căror identitate nu a fost încă stabilită, activitatea de a recruta persoane din Republica Moldova pentru a le aduce în Spania să lucreze în agricultură, promiţându-le condiţii de muncă ce nu corespundeau deloc cu realitatea.
Conform procuraturii din Sevilla, cetățenilor moldoveni li s-ar fi propus să călătorească în Spania, pentru a lucra în sectorul agricol „timp de opt ore pe zi cu un salariu de patru sau cinci euro pe oră”. Aceștia trebuiau să-și plătească ulterior cazarea în camere de patru persoane, cu condiții de trai adecvate. Astfel, reușeau să determine persoanele doritoare să semneze contracte de muncă „fictive”, în schimbul cărora le cereau 130 de euro în numerar şi încă 15 euro în plus, pentru un așa-zis „control medical”.
Prin astfel de oferte false, cei doi suspecți „au reuşit să surprindă cel puţin şapte cetățeni moldoveni, motivați de situaţia economică precară în care trăiau în țara lor şi de nevoia de a obţine bani”.
Aceste şapte persoane, potrivit Procuraturii, „au ajuns în Spania la mijlocul lunii ianuarie 2019 şi au stat până în luna februarie a anului următor”, împreună cu alţi cetăţeni est-europeni, racolaţi și ei prin aceeași metodă. Lucrătorii erau preluați la Sevilla de cei doi inculpaţi şi transferaţi la un garaj din Pilas (Sevilla), unde „18 persoane au dormit timp de două nopți pe saltele așezate pe jos, fără apă caldă, bucătărie sau toaletă”.
Ulterior, conform celor relatate de Procuratură, aceste persoane au fost transferate la Valladolid (Castilia și León) pentru a lucra la recoltarea de produse agricole. Acolo au fost cazați într-o „casă cu condiţii de igienă precare, dormeau înghesuiți pe saltele așezate pe jos, pe care uneori trebuiau să le împartă, fără apă caldă sau electricitate”.
„Deşi au muncit toată săptămâna, ei nu şi-au primit salariul zilnic deoarece Costel M., care lucra ca șef de echipă, nu a avut nici un moment intenţia să le dea salariul convenit, ci le-a dat doar la început 50 de euro ca să poată supraviețui şi apoi încă 25 de euro”.
Atunci când aceşti oameni şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce în Moldova, datorită condițiilor inumane de muncă, Costel M. i-ar fi avertizat că „mai întâi trebuie să plătească costul călătoriei în Spania, deoarece, dacă ar pleca, i-ar pedepsi și nu le-ar da nicio sumă cu care să poată cumpăra un bilet spre țara lor”.
În urma rechizitoriului, Parchetul solicită şase ani şi jumătate de închisoare fiecăruia dintre cei doi inculpaţi pentru şapte presupuse infracţiuni, de la trafic de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă, până la delict împotriva libertăţii lucrătorilor.