S-au întors din străinătate și au deschis ferma Emigranți în Grădină. „Inițial nu știam să semănăm o sămânță. Acum practicăm permacultura”
Doi români care munceau în Anglia, Alexandra Andreea Stamate și Florin Gubariciu, au hotărât să se întoarcă pe pământurile natale și au deschis cu doi ani în urmă, în localitatea Apold, județul Mureș, ferma agricolă „Emigranți în Grădină”, de unde cumpărătorii pot achiziționa de la carne proaspătă de porc sau ied la produse procesate din lapte, lapte crud sau produse procesate din carne.
Conform publicației Agrointel, Alexandra Stamate, proprietara micii afaceri de familie, a povestit pe un grup de Facebook cum a început primul contact al familiei cu agricultura:
„Un pas de-o zi sau de-o viață? Eram în Anglia când am închiriat primul lot de pământ (allotment) și aveam tot felul de întrebări. Țin minte că l-am închiriat în toamnă și toată iarna efectiv am stat și am citit în continuu. Nici nu știam în ce fel semeni o sămânță. Acum practicăm permacultura!”, a menționat Alexandra pe un grup Facebook.
Noțiunea de permacultură înseamnă cultură (agricolă) permanentă. Scopul permaculturii este să creeze sisteme stabile, productive, care să răspundă nevoilor umane și să integreze armonios mediul cu locuitorii săi. Pentru a-și atinge scopul, permacultura ia în considerare procesele ecologice ale plantelor și animalelor, ciclurile lor de hrănire, factorii climaterici și ciclurile meteorologice.
„O prietenă mă tot bătea la cap să ne luăm o casă în țară. Și am luat-o! Apoi au început alte întrebări…pe astea nu le mai puteam răspunde citind cărți. Trebuia să trăiesc pe propria piele! Devoram grupul pentru a citi experiențele voastre, zi și noapte! Întrebăm pe toată lumea!”, a mărturisit Alexandra Stamate
Ferma s-a îmbogățit rapid în timp pe rând cu prima văcuță, căpriță iar îngrijirea animalelor a fost o provocare pentru tânăra fermieră și soțul său. „Apoi a venit prima vacă…alte întrebări! Eu habar nu aveam că îmi trebuia o iesle din care să mănânce. Apoi au venit căprițele…alte întrebări! Apoi albinele…alte întrebări! Aici încă nu mi-am răspuns la toate! Și tot așa…cu răbdare le-am dat de cap la toate și încă le mai dăm”, a spus Alexandra.
În doar doi ani mica fermă a devenit o afacere din care familia trăiește. „Avem o mică fermă acum și o mică afacere din care trăim. Doar în 2 ani de România! Mulțumim Doamne!”, a adăugat Alexandra Stamate.
Persoanele interesate de produsele Fermei Emigranți în Grădină pot lua legătură cu Alexandra Stamate la nr. de telefon 0790 732 250 sau la e-mail alexandra.stamate91@gmail.com. Mai multe informații despre produsele de sezon ale fermei găsiți pe pagina de Facebook Ferma Emigranți în Grădină.