Sute de elevi români s-au întors din străinătate cu familiile. Cei mai mulţi din Italia, Spania şi Germania
Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9,7 milioane de români au plecat în ultimele decenii în afara granițelor, iar motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia. Aproximativ 5,6 milioane dintre românii care au emigrat se află în diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice. Cu toate acestea, lucrurile par să se schimbe, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Dâmbovița. De la an la an, crește cererea de înscriere în sistemul de învățământ din județ a elevilor români proveniți din străinătate și care s-au întors cu familiile în țară.
În anul şcolar 2019 – 2020, un număr de 241 de elevi s-au întors acasă din străinătate, unde erau plecaţi cu părinţii lor, cei mai mulţi din Italia, Spania şi Germania, relatează ziarul Adevărul.
„Pentru 104 dintre ei, am realizat deja atestatele de echivalare. Pentru mine, este o mare bucurie să constat că se întorc acasă copiii noştri. Este pentru prima dată când constatăm că revin în număr aşa de mare. Pentru noi, pentru ţară, este un semnal pozitiv”, a declarat Cristina Stroe, inspectorul general şcolar al ISJ Dâmboviţa.
Școala din satul Sperieţeni, de exemplu, a fost salvată de la desfiinţare de copiii veniţi din străinătate împreună cu părinţii lor.
„Spre norocul nostru mulţi părinţi din Sperieţeni au venit cu copiii din Spania şi astfel s-au format clasele. Erau plecaţi cu familiile la muncă. Dacă, printr-o întâmplare nefericită, la anul se va desfiinţa şcoala din Sperieţeni, eu sunt pregătit să îi aduc pe copii la şcoala din centru”, a spus primarul comunei Gura Şuţii, Constantin Dinu, de care aparţine satul Speriețeni.
Un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) despre diaspora românească arată că în străinătate s-au născut 630.000 de copii cu cel puțin un părinte român.
Autorii raportului nu au avut însă o sursă de date comparabilă la nivel internațional, ceea ce face imposibilă o estimare clară a numărului de descendenți. Există însă date pentru țări ca Italia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite, pe baza cărora s-a ajuns la estimarea conservatoare de cel puțin 630 000 de descendenți, se arată în raport.
Principalele solicitări ale românilor din străinătate pentru a se întoarce în țară sunt legate de calitatea infrastructurii – drumuri, investiții pentru condiții decente în spitale și în sistemul de învățământ. Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului și corupția.