vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Motivul pentru care se sting luminile în avion și se ridică parasolarele la decolare și aterizare

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - sâmbătă, 28 decembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Majoritatea regulilor care ne sunt impuse atunci când călătorim cu avionul au legătură cu siguranța pasagerilor și creșterea șanselor de supraviețuire a acestora în cazul unui accident.

Stingerea luminilor în avion și ridicarea parasolarelor sunt reguli internaționale de siguranță în interiorul avioanelor. Chiar dacă uneori ni se par inutile, acestea ne pot salva viața. Mulți dintre noi am crezut că stingerea luminilor se face pentru ca avionul să aibă cât mai multă putere, dar este o explicația falsă. Luminile se sting pentru ca ochiul să fie obișnuit cu lumina puțină în caz că urmează o evacuare de urgență. De asemenea, pe podeaua avioanelor sunt benzi fluorescente care ajută la evacuarea de urgență în caz de pericol, iar împreună cu semnele care marchează EXIT-urile se văd mai bine pe întuneric.

- Continuarea după publicitate -

Pasagerii care nimeresc locul de la fereastră sunt de obicei rugați de însoțitorii de zbor să ridice și să coboare parasolarele, cel mai des în timpul decolării și aterizării când personalul trebuie să vadă exteriorul aeronavei.

În cazul unei urgențe, atât însoțitorii de bord, cât și pasagerii trebuie să poată să vadă afară și să depisteze eventuale defecțiuni sau pericole cum ar fi de exemplu foc la motor. Echipajul şi pasagerii trebuie să evalueze în timp scurt şi eficient evacuarea aeronavei dacă apare vreo neregulă, iar din acest punct de vedere vizibilitatea joacă un rol cu totul important, pentru ca însoţitorii de bord să poată vedea prin ochiurile de geam ale avionului pe care parte a aeronavei se poate face evacuarea.

Decolarea și aterizarea cu luminile stinse și păstrarea parasolarelor ridicate reprezintă măsuri de siguranță pe timp de zi, dar și pe timp de noapte. În cazul unei evacuări de urgență, o lumină foarte puternică la care ochii nu sunt adaptați poate dezorienta pasagerii și echipajul avionului. Pe timp de noapte, dacă luminile sunt aprinse, ochiul uman are nevoie de 30 de secunde pentru a se obișnui cu întunericul de afară.

- Continuarea după publicitate -

Iar uneori cele 30 de secunde, precum și respectarea tuturor regulilor atunci când călătorești cu avionul, îți pot salva viața.