duminică, 24 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român din străinătate: „Eu nu am vrut să plec din România, am fost forțat să plec. Nu am găsit de lucru din cauza vârstei”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Prima pagină - luni, 11 decembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Valentin Drăguț, un specialist în resurse umane, care stă de 8 ani în Irlanda, iar în prezent este angajat la o firmă de transport din Anglia, împărtășește pentru publicația Bussines Magazin povestea sa dureroasă, care reflectă situația multor români forțați să lucreze în străinătate. Plecat din România în 2015, la vârsta de 47 de ani, Valentin Drăguț a fost respins de piața muncii din țara noastră, fără o explicație directă, pe criterii de vârstă.

„Eu nu am vrut să plec, am fost nevoit să plec, eu sunt un refugiat economic, un sirian! La 47 de ani (cât avea atunci când a plecat), nu am fost bun pentru România pentru că aveam o vârstă prea mare, dar bine că am fost bun pentru alţii, pentru alte ţări, acolo unde nu contează cine eşti tu, de unde vii, ce culoare a pielii ai, ce vârstă ai, ci contează ceea ce ştii să faci”, a spus el.

- Continuarea după publicitate -

Bărbatul român atrage atenția asupra preferinței firmelor românești pentru angajații tineri, în ciuda criticilor frecvente la adresa acestora.

Prietenii săi de aceeași vârstă din România se tem că, odată concediați, nu vor găsi altă poziție similară, eventual doar posturi inferioare. Contrastând cu România, el menționează Germania, unde companiile încurajează pensionarii să rămână activi datorită lipsei acute de personal.

Valentin critică tendința românilor de a emigra, considerând că mulți din orașele mari nu au motive întemeiate să plece.

- Continuarea după publicitate -

Își compară situația financiară dificilă în Irlanda, unde trăiește cu 2.000 de euro pe lună, cu cea a fiului său din București, care, împreună cu partenera, câștigă 2.400 de euro și duce o viață mai bună.

El subliniază că problemele legate de sănătate, transport și educație există peste tot în Occident, inclusiv în Canada, unde a locuit patru ani:

„Vino să vezi cum e să trăieşti aici în Irlanda cu 2.000 de euro pe lună, unde un RCA este peste 2.500 de euro pe an, când o chirie este de 1.800 de euro pe lună, unde este o criză acută de locuinţe şi unde poţi spera la început nu să găseşti o garsonieră, ci doar o cameră cu baie pe hol.

Copilul meu, care lucrează în Bucureşti şi care are 1.200 de euro pe lună, plus partenera lui care are tot 1.200 de euro pe lună, deci împreună 2.400 de euro în România, au o viaţă mult mai bună decât am eu în Irlanda şi decât mulţi alţii care sunt aici.

Toţi prietenii mei care au rămas în ţară o duc mult mai bine financiar decât o duc eu aici, în Dublin.

- Continuarea după publicitate -

Mulţi români invocă problemele legate de sistemul de sănătate, de sistemul de transport, de educaţie, dar aceste probleme sunt peste tot în Occident, în toate oraşele mari, începând din Europa până în America de Nord. Eu am trăit şi patru ani în Canada şi este la fel”, a menţionat el.

De asemenea, mulți români care lucrează în străinătate preferă să se trateze medical în România, unde accesul la servicii este mai rapid în comparație cu așteptarea îndelungată din Occident. El afirmă că viața în România s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, mai ales datorită stabilității cursului valutar și creșterii salariilor.

„Este o percepţie greşită, eu chiar cred că este indusă, că în altă parte, că în alte ţări este foarte bine, mai bine, iar în România este foarte prost, a menţionat el.

Românii care muncesc în afară nu spun tot adevărul, nu este aşa cum se spune.

- Continuarea după publicitate -

Viaţa în România s-a îmbunătăţit substanţial în ultimul deceniu, iar acest lucru îl vezi atunci când vii în ţară o dată pe an, a adăugat el. Dacă stai aici poţi să ai impresia că nu se întâmplă nimic”, este de părere românul nostru.

Emigrarea românilor către state din vestul Europei s-a temperat ușor în ultima perioadă și un număr mic de români au început să se întoarcă în țară.

Conform ultimului raport al FMI despre România, 2022 a fost primul an cu surplus de populație, datorită asiaticilor, ucrainenilor și românilor întorși acasă. Însă, Valentin Drăguț, în vțrstă de 55 de ani, rămâne sceptic cu privire la șansele sale de reangajare în România, evidențiind nemiloasa piață a muncii pentru persoanele în vârstă.