Prețul biletelor de avion s-ar putea dubla după ieșirea din starea de urgență
Costul biletului de avion s-ar putea dubla în comparație cu cel de dinaintea blocării zborurilor, ca măsură de împiedicare a răspândirii noului coronavirus, spun experții citați de ziarul britanic Telegraph. Scumpirea însă depinde de măsurile de distanțare socială impuse de autoritățile statelor.
Din momentul în care companiilor aeriene li se va permite să efectueze zboruri din nou este foarte probabil ca acestea să fie constrânse să aplice în continuare măsurile de distanțare socială în aeronave. Asta înseamnă așadar că toate companiile aeriene vor fi obligate să vândă doar jumătate din locurile disponibile în fiecare aeronavă, dublând astfel prețurile față de cele practicate înaintea blocării zborurilor.
Potrivit sursei citate, care la rândul ei citează un expert din sector, imediat după deblocare zborurilor cererea va fi foarte mare, ceea ce va duce inevitabil și la o creștere de preț având în vedere că măsurile de distanțare socială vor exista în continuare pentru a împiedica răspândirea virusului din nou.
„În prezent, prețurile sunt mici, dar acestea se bazează pe un avion plin cu pasageri. Marja de profit pentru un singur loc este în medie circa 5 lire sterline, deci inevitabil prețurile biletelor vor trebui să fie mărite pentru a menține această marjă, dacă doar o parte din locuri pot fi vândute”, spun experții britanici.
Companiile aeriene din întreaga lume cer în prezent guvernelor sprijin pentru a evita falimentul, unele dintre ele solicitând în același timp și modificarea politicilor de rambursare pentru a le permite să păstreze banii pasagerilor până la trecerea crizei.
Airlines UK, care are ca membri companii aeriene precum British Airways, EasyJet și Ryanair, a solicitat într- o scrisoare trimisă guvernului: „Transportatorii ar trebui să fie autorizați să emită bonuri în loc de rambursări și, în cazul în care sunt cereri de rambursare, operatorilor ar trebui să li se permită să amâne plata până la încheierea perioadei de criză, așa cum este definită de volumul de trafic aerian și nu de perioada de timp.”
Pe de altă parte, președintele Ryan Air, Michael O’Leary, susține că biletele de avion vor putea fi chiar mai ieftine decât înaintea intrării în starea de urgență, iar această scădere va fi provocată de competiția dintre companiile aeriene. O’Leary susține în schimb introducerea verificărilor obligatorii de temperatură și a măștilor de protecție pentru pasageri și echipaj atunci când vor fi reluate zborurile, ca măsură de prevenție, scrie The Sun.
„Suntem în dialog cu cei din autoritățile de reglementare care stau în dormitoarele lor inventând tot felul de restricții, cum ar fi scoaterea scaunelor din mijloc, ceea ce este pur și simplu o prostie. Nu ar avea niciun efect benefic”, a spus președintele Ryan Air.
„Când se va termina chestia asta, vor avea loc reduceri de preț atât de mari încât călătoriile și turismul vor crește foarte mult pentru o perioadă de timp. Cât va dura până când prețurile vor reveni la normal?! Noi credem că prin 2021, dar cine știe?!”, a mai adăugat O’Leary.