Antreprenor străin care exploata șoferi români de TIR, condamnat să plătească 5 milioane de euro
Antreprenorului belgian Roland Jost, proprietarul Jost Group, al doilea cel mai mare transportator din Belgia, i-a fost acceptată luni, 16 ianuarie 2023, o înțelegere cu Parchetul General, în urma sentinței instanței de fond a Tribunalului din Liege (Valonia).
Jost a fost condamnat la o pedeapsă de 18 luni închisoare cu suspendare, precum și la o amendă de 4,8 milioane de euro, incluzând suma de 200.000 de euro care trebuie plătită imediat.
Potrivit cotidianului belgian Le Soir, acesta a fost sfârșitul unui caz emblematic de dumping social datorită importului forței de muncă ieftine din România efectuat de Jost Group.
Compania lui Roland Jost a fost acuzată în septembrie 2020 de CSC Transcom (un sindicat care reprezintă lucrătorii din industria transporturilor și comunicațiilor din Belgia) împreună cu mai multe sindicate belgiene.
Ancheta demarată de CSC Transcom a concluzionat că Jost închiria regulat un avion charter care transporta la fiecare două săptămâni șoferi de camion din România.
Sentința pune capăt cazului Jost, care a început în 2017, în urma unui val de controale în sectorul belgian al transporturilor. Împreună cu alți trei parteneri din companie, antreprenorul a petrecut câteva săptămâni în arest.
În urma anchetei desfășurate atunci, 240 dintre camioanele flotei Jost Group au fost sechestrate de autorități, compania fiind nevoită să achite suma de șapte milioane de euro pentru a-și putea relua activitatea.
La începutul anului trecut, firma lui Roland Jost semnase un acord cu procurorul pentru plata a 30 de milioane de euro. Aproximativ o mie de muncitori din țările est-europene au fost recrutați printr-o firmă românească de tipul „căsuța poștală” în detrimentul ONSS (Oficiului Național de Asigurări Sociale).
De asemenea, în sentința dată luni se menționează că dacă Jost va recidiva în următorii trei ani, va trebui să plătească restul de 4,6 milioane de euro. Prima înțelegere, respinsă în octombrie 2022, care prevedea o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, fusese respinsă de o primă instanță, deoarece nu prevedea nicio amendă.