vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Asistență consulară europeană pentru cetățenii români care se deplasează în străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - marți, 24 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Dacă vă deplasaţi pe teritoriul unui stat terţ, din afara Uniunii Europene, unde România nu are reprezentanţă diplomatică sau consulară, şi vă confruntaţi cu o situaţie deosebită (accident, îmbolnăvire, arestare, deces), vă puteţi adresa unei ambasade sau unui oficiu consular al unui stat membru al UE pentru a beneficia de asistenţă consulară de specialitate.

Statele Uniunii Europene sunt:

- Continuarea după publicitate -

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE.

Totodată, în conformitate cu articolul 23 din Tratatul pentru Funcţionarea Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409/ PESC, în cazul în care vă pierdeţi actele/documentele de călătorie, vă puteţi adresa unei reprezentanţe diplomatice sau consulare al unui stat membru UE pentru a vi se elibera în regim de urgenţă un document de călătorie provizoriu (Emergency Travel Document – ETD).

- Continuarea după publicitate -

Documentul de călătorie provizoriu este un act de călătorie care poate fi eliberat pentru o singură călătorie către statul membru al cărui resortisant este solicitantul, ţara de reşedinţă permanentă sau, în mod excepţional, către altă destinaţie. Documentul poate fi eliberat oricărui resortisant din statele membre UE cu autorizarea statului al cărui resortisant este persoana interesată.

Notă: Resortisant – persoană fizică sau juridică aparținând unui stat și care se află sub protecția altui stat.

Documentul de călătorie provizoriu poate fi eliberat dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • beneficiarul al cărui paşaport sau document de călătorie s-a pierdut, a fost furat ori distrus sau este temporar indisponibil, trebuie să fie resortisant al unui stat membru;
  • beneficiarul să se afle pe teritoriul unei ţări în care statul membru al cărui resortisant este nu are reprezentantă diplomatică sau consulară accesibilă, în măsură să elibereze un document de călătorie sau în care statul respectiv nu este reprezentat în alt mod;
  • dacă s-a obţinut aprobarea autorităţilor din statul membru de origine al persoanei respective.

Reprezentanţele statelor UE vă vor acorda asistentă consulară numai în cazul în care vă aflaţi într-o situaţie deosebită: accident, îmbolnăvire, arestare, documente de călătorie/acte pierdute, deces.

Atenție! În momentul în care vă confruntaţi cu o situaţie deosebită pe teritoriul unui stat terţ, unde România nu este reprezentată la nivel diplomatic sau consular, vă recomandăm să anunţaţi imediat cea mai apropiată misiune diplomatică a României.

- Continuarea după publicitate -

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe din România