vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


În România contabilă, în Spania lucrătoare agricolă. „Am lucrat ca îngrijitoare și la curățenie, dar munca pe câmp îmi place mai mult”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog În evidență Prima pagină - miercuri, 29 iulie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Angela Mihaela Chirobocea are 51 de ani, este originară din Călărași, dar locuiește în Spania de mai bine de 5 ani, unde în prezent lucrează în agricultură. Deși în străinătate prestează munci pe care mulți le-a numi „modeste”, în România conaționala noastră lucra în contabilitate. Povestea Angelei este prezentată de ziarul spaniol Hoy, care scrie despre românca noastră că este rezidentă în localitatea Valdivia din provincia Badajoz (comunitatea autonomă Extremadura).

Angela Mihaela Chirobocea, 51 de ani. Foto: hoy.es

- Continuarea după publicitate -

„Am venit (în Spania – n.r.) pentru o perioadă scurtă pentru a avea grijă de nepotul meu, deoarece fiica mea și soțul ei erau nevoiți să lucreze pe câmp, iar băiatul era foarte mic. Mai târziu, soțul meu și cu mine am căutat un loc de muncă și așa au trecut cinci ani aici de când suntem aici. Adevărul este că îmi place foarte mult Spania și deocamdată nu avem planuri de întoarcere în țară”, spune Angela într-un interviu acordat publicației spaniole.

Românca în vârstă de 51 de ani, care în țara noastră lucra într-un spital, pe post de contabilă, în Spania a prestat diferite munci pentru care de multe ori nu este nevoie nici de diplomă, nici de vreo calificare specială. Angela a lucrat ca îngrijitoare de bătrâni, a lucrat și la curățenie, dar și în agricultură, acest sector fiind preferatul ei.

„Nu mi-e greu să muncesc, aș munci orice. Am îngrijit persoane în vârstă, copii și am muncit și în domeniul prestării de servicii de curățenie, iar pentru o perioadă de șase luni am fost angajată și la Primărie. Dar ceea ce îmi place cel mai mult să fac, este să muncesc în agricultură. Anul acesta am început munca la începutul lunii aprilie, cu spicuirea florilor la pomii fructiferi și apoi am continuat cu fructele. Iar acum suntem în plin sezon de cules nectarine, piersici și pere și asta vom face până la jumătatea lunii septembrie. Apoi voi căuta un alt loc de muncă, oricare ar fi acela. Sau voi intra în șomaj, deoarece cotizez pentru un loc de muncă cu normă întreagă și am dreptul la această indemnizație”, spune contabila româncă.

- Continuarea după publicitate -

Spre deosebire de milioanele de români care au plecat în străinătate fiindcă voiau un loc de muncă mai bine plătit și în ciuda faptului că salariul de contabilă a româncei noastre era de numai 300 de euro pe lună, Angela a plecat în Spania doar de dragul familiei. Odată ajunsă acolo, însă, văzând cum este viața acolo și că poate câștiga mult mai mulți bani lucrând ca o simplă muncitoare agricolă decât în contabilitate, a decis să rămână pe timp indeterminat, chiar dacă avea să lucreze în domenii pentru care era supracalificată.

„Am lucrat timp de 17 ani într-un spital specializat în boli pulmonare și am fost responsabilă de contabilitate. Am studiat contabilitatea financiară timp de cinci ani la universitate și am mai lucrat în mai multe companii private. De fapt, am renunțat la slujba la spital pentru a veni să am grijă de nepotul meu”, mărturisește românca.

Întrebată de jurnaliștii spanioli dacă a meritat această schimbare drastică pe plan profesional, Angela spune:

„E o diferență foarte mare între salariile din România și cele de aici. Eu încasam aproximativ 300 de euro pe lună în funcția pe care o aveam, poziție care presupunea și răspundere. Iar mama mea, după ce a lucrat timp de 45 de ani, are o pensie de aproximativ 200 de euro. Aici lucrez în agricultură, câștig mult mai mult decât câștigam în țară și este o muncă ușoară, care nu îmi crează nicio problemă.”

„În Extremadura lumea are inimă bună și eu în Valdivia vorbesc cu toată lumea, mă înțeleg bine cu vecinii și am mulți prieteni. Noi vrem doar să lucrăm și când oamenii văd că ești cinstit, nu există nicio problemă. De asemenea, am ajuns aici fără să fi știut nici măcar un singur cuvânt în spaniolă, dar am învățat rapid pentru că voiam să mă integrez”, spune Angela în final, referitor la noua sa viață din Spania.