Româncă de 19 ani, a ales să plece la muncă în străinătate în loc să dea BAC-ul. „Oricum nu-mi găsesc serviciu în România”
Victoria, o tânără originară din Roșia de Amaradia, județul Gorj, reprezintă una dintre multele realități ale României actuale. A renunțat să susțină examenul de bacalaureat pentru a pleca să muncească în străinătate împreună cu familia.
Motivația ei a fost simplă: într-o singură lună, în vestul Europei poate câștiga echivalentul a cât ar câștiga într-un an în România, menționează Observator.
Ea a hotărât să plece în Germania, convinsă că nu poate duce un trai decent în România și că o diplomă de bacalaureat nu o va ajuta să obțină un loc de muncă bine plătit, comparativ cu salariile din străinătate.
Tânăra este de părere că fără o facultate oricum nu și-ar găsi serviciu în România. Visează să devină jandarm, dar deocamdată și-a amânat acest proiect.
„Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă (nu are o meserie) nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da”, a declarat Victoria.
Şi sora ei a a ajuns tot la muncă în străinătate, în agricultură, după ce a terminat liceul.
Ce spune tatăl lor, ce viitor le așteaptă pe fetele sale? „Ce viitor au avut şi verişorii mei. În Anglia, cofetari. Am ținut patru copii la şcoală, degeaba. Rămân cu şcoala, servicii nicăieri. Îi creştem ca să plece dincolo.”
Alegerea ei ilustrează realitățile dure ale unei economii în care tinerii sunt dezamăgiți de posibilitățile limitate și sunt forțați să își caute oportunități în străinătate. Această situație nu este izolată – tot mai mulți oameni, atât tineri cât și mai în vârstă, părăsesc România în speranța unui trai mai bun.
Localitatea din care provine Victoria, Roșia de Amaradia, cu aproape 3000 de locuitori, este un exemplu de comunitate care devine tot mai pustie pe măsură ce oamenii pleacă în căutare de oportunități.
Victoria susține că în Germania, chiar și cei fără o educație formală au posibilitatea să fie plătiți bine, în funcție de cât muncesc. Ea a precizat că unii oameni pot câștiga chiar și 3000 de euro pe lună, sumă pe care ar strânge-o în România aproape într-un an.