Muncitorul român mort în Spania alături de colegul său: „Doi vecini harnici și săritori”
Cei doi sudori decedați joi, 26 mai, în urma exploziei unui rezervor de biodiesel situat în localitatea spaniolă Calahorra (comunitatea autonomă La Rioja), au murit datorită unui depozit de combustibil „de mult timp supraîncălzit”.
Deși tragedia era anunțată de ani de zile la fabrica „Initiatives Energeticas SL” din Calahorra, destinul a ales ca victime pe Alvaro Alegria Cebrian, un spaniol în vârstă de 33 de ani, și partenerul său de naționalitate română, Ioan Buda în vârstă de 41 de ani.
Dar ar fi putut fi oricine, pentru că era o chestiune de timp până când „Biodieselul” (așa cum era cunoscută fabrica respectivă) să fie acuzat de un accident precum cel care a avut loc în dimineața fatidică a zilei de joi.
Conform celor aflate de cotidianul El Espanol din surse apropiate evenimentului, explozia ar fi avut loc atunci când ambii muncitori sudau o conductă de transfer al combustibilului dintr-un rezervor în altul.
„Se pare că robineții de închidere a conductelor nu s-au închis corespunzător și la efectuarea ultimei suduri s-a întâmplat totul”, indică aceste surse.
Potrivit unui fost operator al unei firme de întreținere din zonă, rezervorul la care lucrau cei doi muncitori era „supraîncălzit de mult timp”. El a vizitat fabrica acum aproximativ patru ani pentru a lucra acolo, dar a refuzat din cauza riscurilor la care se expunea.
În plus, un director de întreținere al companiei ce deținea fabrica de biodiesel l-ar fi informat că „nu era responsabil” pentru ceea ce s-ar putea întâmpla.
Pe măsură ce temperatura crește, rezervorul de biodiesel separă particulele și generează gaz metan. Concentrarea acestui gaz, împreună cu scânteile dintr-o lucrare de sudură, precum cea efectuată joi de Alvaro și Ioan, ar fi fost combinația mortală care ar fi generat deflagrația brutală.
„Prin neînchiderea etanșă a robinetului, conducta nu ar fi fost curățată și verificată corespunzător și ar fi generat gaz din rezervor”, indică sursele. Este doar o ipoteză probabilă, în așteptarea concluziilor anchetei poliției.
De obicei, într-o astfel de operațiune de întreținere, precum cea la care au participat cele două victime, se fac măsurători de gaze și alte substanțe înainte de a începe lucrarea. Gazele inerte sunt de obicei introduse pe conductă, pentru a anula orice risc.
Totuși, potrivit unui alt angajat de acolo, de asemenea anonim, manometrele de nivel și presiune nu detectează de multe ori scurgerile minore care apar, nici după efectuarea verificărilor.
„O scurgere de metan, oricât de mică, atunci când ia contact cu orice scânteie, se aprinde. Ceea ce poate aprinde întregul rezervor de combustibil și explozia poate fi ca cea pe care am văzut-o noi”, precizează angajatul anonim.
În cele din urmă, incendiul a fost stins la ora 2:00, în dimineața zilei de vineri deși, potrivit pompierilor detașați la fața locului, ar fi putut dura „zile întregi”. Biodieselul, spre deosebire de benzină, „arde stratificat” , arderea sa fiind mult mai lentă.
După explozie, autoritățile locale au ajuns să se teamă de coloana uriașă de fum toxic care, degajată din zona industrială Tejerias, la est de Calahorra, ar afecta localitatea. Din fericire, vântul a mutat-o spre sud, acolo unde nu a fost afectat niciun centru urban.
Doi vecini harnici și săritori
Orașul Calahorra, cu 24.000 de locuitori, este devastat de tragedia petrecută joi. Nu se vorbește despre nimic altceva. „Nu este un loc în care să vezi astfel de accidente”, spune un vecin.
Alvaro Alegria, cel mai tânăr dintre cei doi bărbați, era un tânăr extrem de iubit în oraș. A făcut studiile la școala La Milagrosa și apoi și-a continuat studiile la unul dintre cele două institute din oraș.
Familia lui era originară din Munilla, o localitate situată la 35 de kilometri de Calahorra cu numai 100 de locuitori. Alvaro renovase acolo casa părintească a familiei, unde petrecea unele weekend-uri și vacanțe cu prietenii săi, la un grătar.
„A fost un băiat foarte iubit, familia lui este bine cunoscută în Calahorra”, mărturisește unul dintre prietenii săi cotidianului El Espanol. Obișnuia să joace fotbal de sală în centrele sportive ale orașului. Alvaro a fost un adevărat sportiv. „A jucat fotbal, baschet; era pasionat de „mountain bike”, motocross, quads, crossfit, iar în ultimul timp „airsoft””, îl descrie prietenul său.
În plus, deseori era văzut împreună cu grupul său de prieteni la cele două baruri cunoscute din oraș, Mendika și Cube, și era un iubitor al așa-numitelor „bajeras” (petreceri organizate în garaje și spații private la parterul clădirilor, foarte populare) din oraș, ca orice alt tânăr de vârsta lui.
În afară de sport și petreceri, lui Alvaro îi plăcea să petreacă timp în mediul rural și în natură. Avea un superb câine „malinois” (ciobănesc belgian) care îl însoțea mereu în aventurile și călătoriile sale prin provincia La Rioja și nu numai.
Alvaro era celibatar și nu avea nicio iubită cunoscută, potrivit prietenului său. Avea un frate, Alejandro, profesor de educație fizică. Mama lui se numește Carmen. Alvaro lucra ca sudor în compania tatălui său Eduardo, Talleres Margal, situată la celălalt capăt al terenului unde a avut loc accidentul mortal.
Afacerea familiei a fost închisă „din cauza decesului”, în timp ce un necrolog anunța pe ușă înmormântarea lui Alvaro pentru ziua de sâmbătă, 28 mai, la Biserica Santos Martires și la cimitirul Mortua San Jose de Calahorra. Eduardo a fost văzut vizibil afectat, atunci când a mers să închidă atelierul, vineri dimineață.
Firma lui Eduardo oferea lucrări de întreținere a lucrărilor metalice și metalurgice din oțel inoxidabil, așa cum a fost cazul „Initiatives Energeticas SL”. Firma furniza astfel de servicii numeroaselor companii din zonă , distribuite în mai multe zone industriale.
„Aici toată lumea lucrează în fabrici sau în companii care oferă servicii acestor fabrici”, spune prietenul lui Alvaro. Compania de biodiesel a contractat firma tatălui său, pentru a efectua o lucrare de întreținere, mai exact sudură și cazangerie la rezervorul de biodiesel. Soarta a vrut ca propriul său fiu să se ocupe de această lucrare.
Explozia rezervorului i-au luat viața atât lui Alvaro, cât și lui Ioan, un vecin de naționalitate română care locuiește în cartierul arenei de coride. „Era de mult aici, mai întâi a avut un magazin alimentar cu produse românești, a lucrat ca zidar și în ultimul timp a lucrat ca sudor. A făcut totul pentru a se descurca în viață și a merge înainte”, spune unul dintre vecinii săi.
Căsătorit cu o româncă pe nume Veronica, Ioan avea doi copii minori, de „12 și 14 ani”, așa cum a descris situația unul dintre cunoscuții săi în conversația cu El Espanol. Unul dintre ei a urmat cursurile școaii Quintiliano, unde vineri, nu a participat la cursuri. Familia era foarte integrată în Calahorra, fiind activă mai ales în comunitatea românească.
Explozia similară din 2016 nu a avut victime
Potrivit celor descrise de fostul operator al unei firme de întreținere, fabrica „Biodiesel” a suferit deja o explozie în 2016, ceea ce ar fi trebuit să declanșeze toate alarmele. Era în ziua de 4 decembrie a acelui an și, din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Instalația a început să funcționeze încă din anul 2009 și acumulase, până în anul 2014, nu mai puțin de patru dosare de sancționare de la Confederația Hidrografică Ebro: două pentru deversări de substanțe toxice, unul pentru un batal ilegal de colectare a apelor uzate și altul pentru lucrări ilegale. Dosarele au apărut după mai multe plângeri din partea ONG-ului „Ecologistas en Acción”.
Explozia recentă a avut loc joi, 26 mai, la ora 12:53, imediat după prânz. Un muncitor a sunat la serviciile de urgență, cărora nu le-a putut spune decât: „a explodat, a explodat”.
El se referea la unul dintre cele două rezervoare de biodiesel cu o capacitate de 400 de metri cubi din interiorul fabricii, atașat la alte două rezervoare de aceeași dimensiune care conțineau țiței.
Incendiul s-a extins la trei dintre aceste patru rezervoare făcându-le să explodeze, după cum cotidianul El Espanol a putut verifica prin imagini aeriene, la care a avut acces.
De asemenea, pompierii au avertizat că un alt rezervor de metanol, de 1.800 de metri cubi și un rezervor de metilat de 400 de metri cubi, care se aflau în apropierea celor patru rezervoare afectate, riscau să fie afectate după deflagrație, ceea ce ar fi putut genera o catastrofă majoră.
Chiar și așa, în după-amiaza zilei accidentului, coloana de fum era vizibilă la peste 40 de kilometri în jur, ceea ce explică dimensiunea exploziei.
Pericolul aprinderii celorlalte două rezervoare a determinat serviciile de urgență, dislocate în zonă, să elibereze zona industrială și să stabilească, inițial, un perimetru de un kilometru care ulterior a fost redus la 600 de metri.
Nu mai puțin de 20 de mașini de intervenție au lucrat continuu pentru stingerea incendiului și securizarea zonei. Au participat membri ai Poliției Locale, Gărzii Civile, Urgențelor din La Rioja și echipe de pompieri din aceeași comunitate, venite din localitățile Navarra și Alava.
Imediat după explozie, personalul care se ocupa de instalație a făcut prezența numărului de angajați care lucrau la acel moment. Doi au lipsit: Alvaro și Ioan de la firma Talleres Margal, care efectuau întreținerea unuia dintre rezervoare
Alți 20 de muncitori au fost tratați pentru atacuri de panică și posibile intoxicații cu fum, iar unul a fost dus la un spital din apropiere, fiind externat în aceeași zi.
Corpurile celor două victime au fost identificate în aceeași zi, după ora 18:20, când circa douăzeci de agenți NRBC (echipe de risc nuclear, radiologic, biologic și chimic) din cadrul Gărzii Civile au pătruns în inima incendiului, încă activ, pentru a asigura zona și a permite secretarului juridic, legiștilor și celorlalți agenți să recupereze trupurile neînsuflețite ale celor doi bărbați.