Român din Spania decedat după ce a fost cuprins de flăcări în propria locuință
După explozia și incendiul care au avut loc marți, 18 octombrie, în locuința sa din localitatea spaniolă La Aldea de San Nicolás, din provincia Las Palmas, românul care a suferit arsuri grave și se afla în stare critică a murit a doua zi în unitatea de arși de la Spitalul La Paz din Madrid, informează La Provincia.
Victima lucra în domeniul agricol la cultivarea tomatelor, la fel ca mulți dintre conaționalii săi, potrivit primarului Tomás Pérez.
În urma tragicului eveniment, românul fusese transferat în după-amiaza zilei de marți cu un avion special de la Serviciul de Urgență al Insulelor Canare (SUC) la spitalul La Paz, din cauza gravității arsurilor pe care le prezenta. Înainte de a fi transferat, românul a fost îngrijit la Spitalul Gran Canaria de doctorul Negrin din Las Palmas.
Tragedia s-a produs în jurul orei 06:05 în urma unei scurgeri de gaze care a provocat un incendiu și o explozie în locuința românului de pe strada Dr. Cecilio Segura Bautista. Bărbatul a ieșit efectiv cuprins de flăcări în stradă, după cum au relatat mai mulți vecini.
După primirea unor apeluri de alertă la Centrul Coordonator pentru Situații de Urgență și Securitate 112, trei ambulanțe de la SUC s-au deplasat urgent la adresa menționată, precum și Pompierii din Consorțiul de Urgență din Parcul La Aldea, împreună cu agenți ai Poliției Locale și ai Gărzii Civile și membri ai Protecției Civile.
Inițial, bărbatului ars i-a fost acordat primul ajutor chiar pe drumul public și apoi, cu una dintre ambulanțe, a fost transportat la centrul de sănătate din localitate. S-a reușit stabilizarea rănitului dar s-a decis mutarea sa la spitalul din capitala Insulei Gran Canaria. De data aceasta, transferul a fost făcut de un elicopter sanitar de la SUC.
Bărbatul decedat făcea parte dintr-o comunitate de români care este una dintre cele mai numeroase și stabile din zonă. În prezent, numărul românilor care locuiesc și muncesc în La Aldea, ar putea fi între 200 și 300 de locuitori. Mulți dintre ei au venit pentru a lucra în sectorul tomatelor încă din anul 2004, și au ales să rămână acolo.
Există chiar și o biserică ortodoxă pentru români, situată în centrul localității. Desigur, numărul lor variază în funcție de oferta de muncă existentă, dar ei nu sunt atât de mulți precum membrii comunității marocane.
„Comunitatea românească este un exemplu de integrare în La Aldea. Există cupluri stabile între români și săteni, iar mulți au copii și locuiesc într-un mod statornic în localitate”, a explicat primarul Pérez.