Tipul de test COVID care trebuie prezentat de cei care călătoresc în Anglia după 18 ianuarie și informațiile pe care trebuie să le includă
Începând cu data de 18 ianuarie 2021, ora 4:00 a.m. (oră locală), toți pasagerii care sosesc în Anglia din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării în Anglia. Conform MAE, sunt acceptate testele moleculare, de tip reacție în lanț a polimerazei (PCR) sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral.
Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri. Testul trebuie să îndeplinească standarde de performanță de specificitate ≥97%, sensibilitate ≥80% la sarcini virale peste 100.000 de copii/ml.
Călătorii trebuie să prezinte certificatul care atestă rezultatul negativ al testului în original, fiind necesar ca acesta să includă următoarele informații: numele persoanei testate (cum apare în documentul de călătorie), data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepționării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum și numele dispozitivului de testare.
Sunt exceptați de la această măsură:
Minorii sub 11 ani; persoanele care sosesc din Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Jersey, Guernsey, Isle of Man, Ascension, Fauklandm St. Helena; transportatorii; echipajul aerian, maritim și feroviar; persoanele care sosesc din Antigua și Barbuda, St. Lucia, Barbados înainte de 21 ianuarie, ora 4 a.m.; persoanele care se deplasează în Anglia pentru urgențe medicale și nu dispun de timpul necesar efectuării testului; persoanele care pot dovedi cu acte medicale că se află în imposibilitatea de a fi testate; marinarii, comandanții inspectori și topografi ai navelor; muncitorii tehnici specialiști care efectuează lucrări de urgență; oficialii de frontieră; lucrătorii sistemului de tuneluri ale Canalului Mânecii; inspectorii aviației civile; persoanele care transportă celule umane și produse sangvine.
De asemenea, în anumite condiții pot fi exceptați: personalul de apărare; forțele și contractorii guvernamentali, oficialii guvernamentali străini, oficialii guvernamentali britanici care desfășoară activități esențiale de stat, activități guvernamentale esențiale sau poliție esențială. Până la acest moment, autoritățile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica și persoanelor aflate în tranzit.
Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării pe teritoriul Angliei. Nerespectarea măsurii de a prezenta un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la sosirea în Anglia se pedepsește cu amendă de 500 lire sterline.
Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) sunt obligate să se autoizoleze timp de 10 zile. La acest moment, România nu face parte din lista statelor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.