Un tânăr român, absolvent de facultate în străinătate, a ales să lucreze ca șofer de TIR în România
Un tânăr român care a absolvit o facultate de marketing în străinătate a decis să revină în România, unde, în loc să-și urmeze cariera în domeniu, a ales să devină șofer de TIR.
Decizia sa a stârnit nu doar surprindere, ci și dezaprobarea familiei sale, care, potrivit tânărului, este „gata să-l renege”, menționează ziare.com.
Tânărul a explicat că după întoarcerea în țară, a fost dezamăgit de ofertele financiare pe care le-a primit pe piața muncii, cea mai bună dintre ele fiind de 5500 RON net pe lună, sumă insuficientă pentru aspirațiile și nevoile sale.
„Vreau să plec pe TIR pentru a strânge bani că urmare a lipsei oportunităților de job, iar familia mea mă urăște pentru asta. Am terminat facultatea în străinătate (marketing) și întors în țară am ajuns la concluzia că situația e groasă rău (anticipasem din 2022, oarecum).
Am experiență profesională, am avut proiecte independente care s-au bucurat de un oarecare succes, însă așa cum poate ați mai observat, sunt foarte mulți oameni din mediul tehnologiei și al comunicațiilor care se chinuie să-și găsească ceva de muncă, inclusiv eu.
Cea mai bună ofertă pe care am avut-o în ultimele 3 luni a fost de 5500 RON net pe lună, adică puțin peste o mie de euro”, a transmis tânărul.
Împreună cu partenera sa are planuri de a-și construi o casă pe un teren pe care îl deține în apropierea capitalei și consideră că munca de șofer de TIR în străinătate le-ar permite să strângă banii necesari mult mai rapid.
Tânărul a descris, de asemenea, relația tensionată cu familia sa, care i-a reproșat decizia de a abandona cariera pentru care a studiat și cheltuielile pe care le-au făcut pentru educația sa:
„Am încercat să le explic părinților că nu am o variantă mai bună, nu este o schimbare de carieră, ci doar un compromis pe care îl fac, și că nu mă pot întreține pe un salariu pe care l-aș primi aici.
Am crescut în genul de familie în care mi se reproșează des inclusiv faptul că m-au crescut, că mă duceau la medic când mă îmbolnăveam și îmi cumpărau medicamente, că îmi plăteau excursii când voiam să plec cu cercetașii în generală.
Ați crede că am avut o situație financiară precară, dar nu a fost deloc așa. Pur și simplu sunt strânși la pungă, iar subiectele financiare mereu vor fi mărul discordiei în familia noastră, am văzut destule certuri ca și copil pe subiectul al cui e rândul să cumpere lapte încât mi s-a dezvoltat un sentiment extrem de puternic de împământare, nevoia să-mi asigur strictul necesar mie și viitoarei mele familii fix pentru a evita astfel de scenarii.
Normal, nu le pot spune lor asta, fiindcă fie niciodată nu s-a întâmplat așa ceva la noi în casă sau îmi fac filme.”
A menționat că a fost mereu independent financiar, susținându-se singur în cea mai mare parte a timpului petrecut în străinătate, unde a lucrat inclusiv în joburi modeste pentru a-și acoperi cheltuielile.
Decizia sa de a lucra ca șofer pe TIR după ce a făcut o facultate în străinătate a stârnit dezbateri și în mediul online
Unii utilizatori i-au sugerat să ia în considerare joburile stabilite pe care le poate combina cu freelancing, pentru a putea strânge banii necesari, în timp ce alții l-au întrebat de ce nu alege să rămână în domeniul marketingului, unde ar putea acumula experiență valoroasă pentru cariera sa.
Cazul ilustrează dilema cu care se confruntă mulți tineri români, care, în fața lipsei perspectivelor financiare atractive în țară, sunt puși în situația de a lua decizii dificile privind cariera și viața personală.
De asemenea, evidențiază tensiunile din cadrul familiilor cu privire la așteptările față de cariera și viața copiilor lor, într-un context economic și social în continuă schimbare.