Noi ambasadori în Germania, Austria și SUA numiți de președintele Iohannis. Activitatea de până acum a diplomaților români
MAE a transmis la 4 martie 2021, către Comisiile pentru Politică Externă și Comisiile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Senatului, respectiv Camerei Deputaților din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere, în perioada următoare, a unui număr de 26 de candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. Pentru cei 26 de candidați a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.
Din lista celor 26 de noi ambasadori aflăm că ambasador în Germania va fi Adriana-Loreta Stănescu, în SUA va reprezenta România Andrei Muraru, în timp ce Emil Hurezeanu va fi ambasador în Austria. George Maior (fost ambasador în SUA) a fost propus pentru funcția de ambasador în Iordania.
Adriana-Loreta Stănescu. Diplomat de carieră. Ocupă în prezent funcția de director general al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică, din Centrala MAE (din 2017), a fost prim-colaborator la Ambasada României la Viena (2003-2009) și în cadrul Ambasadei României de la Berlin (2011-2016). Cunoaște limbile germană și engleză. Născută în 1968. Nu a mai ocupat funcția de ambasador.
Emilian-Horațiu Hurezeanu. A fost din 2015 până în 2021 ambasador al României la Berlin. Scriitor și publicist, are o vastă experiență jurnalistică în domeniul politicii externe. A fost profesor invitat la mai multe universități din România și a ocupat, în perioada martie – septembrie 2003 funcția de consilier de politică externă și comunicare al Prim-ministrului României. Născut în 1955.
Dan-Andrei Muraru. Ocupă, din 2014, funcția de consilier prezidențial, Șef al Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. În perioada 2012 – 2014 a fost Președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). A fost consilier al directorului general al Arhivelor Naționale ale României, București (2007-2009), consilier în cadrul Cancelariei prim-ministrului României (2006–2007), consilier relații externe în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București – Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană (2005-2006). Este, din 2019, lector universitar doctor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, București – Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană și cercetător în cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, București. A beneficiat de numeroase burse de cercetare și a autorat și colaborat la un număr ridicat de studii și publicații. Cunoaște limbile engleză și franceză. Născut în 1982. Nu a mai ocupat funcția de ambasador.