vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Coronavirus în lume: Mai multe țări și-au închis granițele și au aplicat ulterioare măsuri de prevenire a pandemiei

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 17 martie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Mai multe state din lume au aplicat sau urmează să aplice ulterioare măsuri pentru a împiedica răspândirea pandemiei cu noul coronavirus, printre care și închiderea granițelor pentru cetățenii străini. Președintele francez, Emanuel Macron, a anunțat de asemenea luni, 16 martie 2020, că Uniunea Europeană își va închide granițele cu exteriorul pentru 30 de zile, fiind interzisă astfel intrarea cetățenilor din statele care nu sunt membre UE.

„Toate călătoriile între ţări din afara UE şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile”, a declarat Macron într-o alocuțiune televizată, precizând că această măsură va intra în vigoare de „marţi la prânz” ( 17 martie 2020, 13:00 ora României) potrivit BBC.

- Continuarea după publicitate -

Organizația Mondială a Sănătății a declarat Europa ca fiind noul epicentru al pandemiei, conform aceleiași surse.

În ceea ce privește măsurile luate de principalele țări din lume afectate de pandemie, care au ca scop limitarea răspândirii virusului, acestea sunt după cum urmează:

Franța

În aceeași transmisiune televizată, Macron a ordonat cetățenilor francezi să stea acasă și să iasă numai pentru nevoile strict esențiale, cum ar fi cumpărături de alimente sau vizite medicale. Președintele francez a mai precizat că măsurile anterioare, inclusiv închiderea școlilor, cafenelelor și magazinelor care nu vând produse de primă necesitate, s-au dovedit insuficiente.

- Continuarea după publicitate -

„Chiar dacă medicii avertizau cu privire la gravitatea situației, am văzut că oamenii se reunesc în parcuri, piețe aglomerate, restaurante și baruri care nu respectau ordinul de a închide”, a spus el în intervenția televizată care a durat 20 de minute.

Restricțiile vor fi aplicate pentru o perioadă de cel puțin 15 zile, iar Macron a promis să pedepsească orice încălcare a acestor dispoziții. Ulterior, guvernul francez a precizat că peste 100.000 de ofițeri vor fi mobilizați la nivel național pentru a impune aceste norme.

Președintele Franței a mai spus că armata va fi folosită pentru a facilita transportul bolnavilor la spital și că a doua rundă a alegerilor locale, care urma să aibă loc în acest weekend, a fost amânată. De asemenea, el a asigurat întreprinderile din țara sa că „nici o companie franceză, indiferent de dimensiunea acesteia, nu va fi expusă riscului de faliment”.

În Franța numărul infecțiilor a ajuns astăzi la 6.633, dintre care 144 s-au finalizat cu decesul pacientului și 12 cu vindecarea acestuia.

Spania

Spania în schimb a decis să închidă frontierele terestre şi a instituit controale la granițe în încercarea „de a limita răspândirea coronavirusului”, a anunţat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska. Măsura a intrat deja în vigoare de marți, 17 martie 2020, ora locală 00:00, după ce sâmbătă această țară a declarat stare de alertă.

- Continuarea după publicitate -

Decizia a fost luată de guvernul spaniol în acord cu partenerii din Uniunea Europeană, a mai spus Fernando Grande-Marlaska, care a precizat că intrarea în Spania pe cale terestră va fi permisă numai cetăţenilor spanioli, persoanelor care sunt rezidente pe teritoriul spaniol, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care dovedesc „o cauză de forţă majoră”.

Spania se află în acest moment pe locul 4 la nivel global în ce privește numărul de contaminări, precedată de China, Italia și Iran. Cazurile de coronavirus pe teritoriul acestei țări sunt la această oră 9.942, iar 342 dintre el au dus la deces în timp ce 530 s-au vindecat.

Germania

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat că spațiile publice, inclusiv cluburi, baruri, parcuri de agrement, grădini zoologice și locuri de joacă vor fi închise ca măsură de prevenție a răspândirii noului coronavirus. Restaurantele vor rămâne deschise, dar sunt obligate să impună o distanță minimă între mese și să lucreze în timp limitat.

„Cu cât aceste reguli vor fi respectate de toată lumea, cu atât vom ieși mai repede din această fază”, a spus Merkel la o conferință de presă de la Berlin în care a precizat că guvernul german va încerca să minimizeze impactul economic al focarului.

- Continuarea după publicitate -

Traficul la granițele Germaniei cu Franța, Austria, Elveția și Luxemburg este acum limitat la mărfuri și persoane care fac naveta pentru muncă. Numai granițele cu Olanda și Belgia nu sunt afectate încă. Adunările mari la nivel național au fost deja interzise.

Germania se confruntă în aceste momente cu peste 7.200 de cazuri confirmate de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 17, iar cel al persoanelor care s-au vindecat este de 67.

Marea Britanie

Guvernul de la Londra le-a cerut ieri cetățenilor săi să evite orice contact social şi deplasările care nu sunt esențiale, recomandând munca de acasă unde este posibil. Englezilor li s-a cerut totodată să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus.

„A venit timpul pentru toată lumea să pună capăt tuturor contactelor sociale şi să înceteze orice fel de deplasări care nu sunt esențiale”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă Boris Johnson, premierul britanic. Acesta a fost criticat până acum pentru slaba reacţie a guvernului său faţă de pandemia declanşată de noul coronavirus.

- Continuarea după publicitate -

Johnshon a precizat de asemenea că acest virus se răspândeşte mai rapid la Londra decât în alte părţi ale Marii Britanii, dar că este vorba de o „recomandare puternică” din partea guvernului și „nu este necesar” în această etapă să fie impuse interdicţii pentru adunări sau să fie închise locurile publice, descurajând însă frecventarea lor. Guvernul din Marea Britanie a impus totodată ca de acum înainte în orice familie în care un membru prezintă simptomele contaminării cu noul coronavirus, precum temperatură ridicată şi tuse persistentă, să intre în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

În Regatul Unit sunt înregistrate în acest moment 1.543 de cazuri pozitive cu noul coronavirus şi 55 de decese din cauza Covid-19. Țara însă nu recurge la teste sistematice şi a apreciat săptămâna trecută că numărul cazurilor reale este în realitate mult mai ridicat.

Statele Unite ale Americii

În SUA, președintele Trump a declarat că americanii nu ar trebui să se adune în grupuri de mai mult de 10 persoane și să evite restaurantele în următoarele 15 zile, precizând în același timp că țara se confruntă cu „un inamic invizibil”, care este „foarte contagios”.

La această oră țara se confruntă cu 4.727 de cazuri de coronavirus, dintre care 93 au decedat și 74 s-au vindecat.

Măsuri luate de alte țări;

  • Rusia îşi va închide frontierele pentru cetăţenii străini, cu excepţia rezidenţilor permanenţi în ţară, începând de miercuri, 18 martie și până la data de 1 mai, a anunţat ieri guvernul rus;
  • Bulgaria interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din 15 ţări marcate puternic de epidemia de coronavirus, printre care și Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie sau Elveţia, începând cu data de 18 martie, a anunțat ministrul Sănătăţii din această țară;
  • Grecia a închis toate magazinele, barurile și benzinăriile, iar toate persoanele sosite din străinătate sunt puse sub carantină timp de 14 zile;
  • În Cehia, autoritățil au pus sub carantină o zonă din estul țării – Unicov, Cervenka și Litovel;
  • Polonia a suspendat atât călătoriile aeriene și feroviare internaționale, cât și cele interne, cu avionul;
  • Georgia a interzis tuturor străinilor să intre în țară;
  • Serbia a declarat de asemenea stare de urgență;
  • Ucraina a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor din capitala țării începând de astăzi, precum și restrângerea circulației în alte orașe;
  • Polonia, Republica Cehă și Danemarca au închis deja frontierele sau au introdus restricții severe.

Situația în fiecare țară afectată de pandemia cu noul coronavirus

Vă prezentăm mai jos statisticile la nivel global pentru fiecare țară în parte în ceea ce privește numărul de infectări cu noul coronavirus, decese, vindecări, precum și numărul de persoane aflate în stare gravă sau critică. Aceste date au fost preluate de pe platforma Wordometeres.info la ora 06:30 (UTC) de marți, 17 martie 2020.