Izolarea românilor care se întorc din străinătate se face împreună cu membrii familiei cu care locuiesc
Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, un document cu răspunsuri la principalele întrebări pe care le au românii cu privire la starea de alertă. Printre lămuririle oferite de autorităţi se numără şi carantinarea familiei unei persoane care se întoarce în România.
Persoanele care vor sta în aceeaşi locuinţă cu cineva venit din afara ţării vor trebui să intre şi ele în izolare 14 zile?
Da! Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 şi anexei ataşate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate şi intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc. Există opţiunea carantinei instituţionalizate pentru persoanele care au călătorit singure şi care nu doresc să-şi expună familia. În consecință, dacă la domiciliul respectiv mai locuiesc și alți membrii ai familiei, aceștia vor fi izolați împreună cu persoana care s-a întors din străinătate.
Românii care vin din străinătate nu au nevoie de certificat medical care să ateste că nu au COVID-19.
În schimb, sunt obligaţi să intre în carantină/izolare la domiciliu. În cazul în care cei care nu au această posibilitate, sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi.
România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu 15 mai. Cine decide prelungirea sau ridicarea stării de alertă
Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne.
Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ- teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.
Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
Foto articol: Mediafax