Român întors după 9 ani în străinătate, și-a transformat pasiunea pentru natură într-o afacere prosperă
Marin Pleşa, un antreprenor cu rădăcini în comuna Măguri-Răcătău din judeţul Cluj, a decis să se întoarcă din străinătate şi să îşi înceapă propria afacere, un centru de închiriere de ATV-uri.
Proiectul, denumit ATV Măguri-Răcătău, a prins viaţă anul trecut, după ce Marin Pleşa şi familia sa s-au întors din Marea Britanie, unde au locuit timp de aproape un deceniu, relatează Ziarul Financiar.
Pasionat de natură şi de plimbările montane, a investit peste 30.000 de euro în acest proiect, cumpărând iniţial patru ATV-uri, fiecare costând aproximativ 8.000 de euro. Anul acesta a reuşit să adauge încă un vehicul flotei sale.
Centrul oferă nouă trasee diferite, clasificate în trei categorii de dificultate: începător, intermediar şi dificil. Preţul unei ture este de 200 de lei per ATV, incluzând echipamentul de protecţie, benzina, instruirea necesară şi un test drive. La traseele mai lungi, se oferă şi un prânz cu bucate tradiţionale.
Conaționalul nostru îşi aminteşte cu nostalgie de perioada petrecută în Marea Britanie, unde a lucrat în domeniul securităţii private şi în cadrul Ministerului de Interne, dar mărturiseşte că gândul i-a fost mereu acasă:
„Sunt din Măguri-Răcătău şi am înfiinţat acest proiect în ideea de a explora natura şi a combina acest lucru cu mersul pe ATV. Am pornit proiectul anul trecut, după ce ne-am întors din Marea Britanie, unde am locuit nouă ani.”
ATV-urile cu două locuri permit clienţilor să împărtăşească experienţa, iar Marin Pleşa subliniază importanţa intimităţii în excursiile sale: „În general, cei mai mulţi clienţi rezervă două sau trei ATV-uri. Eu îmi doresc să păstrez intimitatea, astfel că nu îmi place să combin mai multe grupuri. În principiu, plecăm în tururi private.”
Deşi majoritatea clienţilor din anul precedent au fost străini, aproximativ 80%, turiştii români încep să descopere frumuseţile naturii şi adrenalina plimbărilor cu ATV-ul. Pleşa remarcă faptul că activitatea poate fi practicată atât vara, cât şi iarna, dar weekendurile rămân perioadele cele mai aglomerate.
Cu venituri de aproximativ 4.000 de euro generate de acest proiect,românul îşi doreşte să continue să ofere experienţe unice în natură turiştilor, însă nu plănuieşte să extindă afacerea cu mai multe puncte de închiriere sau mai multe ATV-uri în zonă, menţionând respectul său faţă de comunitate şi mediul înconjurător:
„Să mă extind ar însemna mai multe ATV-uri şi mai multă forfotă. ATV-urile sunt zgomotoase, poluează, aşa că sunt de părere că punctul în care sunt acum este suficient pentru a ne bucura de natură şi de drumurile din zonă”.
Marin Pleşa şi ATV Măguri-Răcătău reprezintă un exemplu despre cum pasiunea pentru natură şi aventură poate fi transformată într-o afacere prosperă, totul în respect faţă de comunitate şi mediul înconjurător.