Românii din Marea Britanie după Brexit nu vor alege să se întoarcă în țară, ei vor migra spre alte state din UE
Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană în ziua de vineri, 31 ianuarie. În ceea ce-i privește pe cei circa 470.000 de români care se află acum pe teritoriul acestui stat, mare parte și-a pregătit actele pentru a rămâne acolo, în timp ce aceia care vor fi obligați să plece vor alege o altă țară din spațiul comunitar, relatează Mediafax.
Analistul Aurelian Dochia a precizat pentru sursa citată că, în situația în care se află economia acum, există multe locuri de muncă disponibile în România pentru tot felul de specializări și calificări, însă problema este că românii de peste hotare s-au obișnuit cu veniturile pe care le au acolo, ceea ce îi descurajează să se întoarcă înapoi în țară:
„Pentru aceștia nu cred că ar fi un câștig reîntoarcerea în România. Sunt și unii care sunt pregătiți să treacă la un alt nivel, să înceapă de exemplu o afacere aici, dar nu știu dacă sunt în proporție semnificativă din cei 470 și ceva de mii de oameni de acolo. Am înțeles că destul de mulți și-au făcut actele pentru a obține rezidență în Marea Britanie, iar tratatele încheiate între UE și Marea Britanie asigură o anumită protecție pentru ei. Mă îndoiesc că vor fi oameni obligați să părăsească foarte rapid Marea Britanie. Probabil că mare parte dintre ei vor încerca să mai rămână și vor vedea ce se întâmplă pe parcurs”, a afirmat Aurelian Dochia.
Profesorul de sociologie Dumitru Sandu a precizat că nu se știu cu exactitate care vor fi schimbările legislative după Brexit, însă se cunosc tiparele de mișcare pentru grupurile de diaspora românească din străinătate și acestea vor fi urmate și de românii aflați acum în Marea Britanie:
„În primul rând este de așteptat o cernere mai puternică a imigranților în Marea Britanie după Brexit, inclusiv a românilor, pentru că ei au anunțat că sunt foarte interesați de cei înalt-calificați. Aceștia vor fi selectați în tot mai mare măsură. (…) Cei din această categorie, IT-iști, ingineri, medici, care sunt deja acolo vor rămâne, iar cei care vor să se ducă vor continua să plece în nordul dezvoltat al Europei, inclusiv în Marea Britanie. Este puțin probabil ca românii care vor fi obligați să plece să se întoarcă în țară. Ideea că Brexitul aduce oamenii acasă din Marea Britanie este o utopie. Cu privire la întoarcerea în țară, este de discutat despre categorii profesionale. Depinde foarte tare de ce se întâmplă în România. De exemplu sectorul construcțiilor, dacă își revine și facilitățile pentru cei care se întorc în țară vor fi mai consistente, atunci sunt șanse ca cei care sunt români imigranți în Marea Britanie sau țări similare să revină acasă, dar este cu dacă”, este de părere Dumitru Sandu.
Sociologul precizează că există studii în Uniunea Europeană, realizate parțial și în România, care arată că în afară de motivația salarială și de carieră, migranții cu nivel ridicat de calificare și educație mai sunt motivați de calitatea instituțiilor publice din țările în discuție.
„România, știm foarte bine, stă foarte prost la calitatea administrației publice, promovării meritocrației și așa mai departe încât există argumente suficiente să vorbim de faptul că în România există factori de respingere pentru această categorie tânără de forță de muncă, înalt calificată”, a susținut Dumitru Sandu.
Potrivit acestuia, Brexitul este un prilej bun pentru ca societatea românească să discute despre ce se poate face pentru a-i readuce acasă pe cei plecați și pentru a stopa exodul celor apți de muncă. Sandu a menționat că trebuie revenit la o organizare socio-economică pe criterii de competitivitate și meritocrație.