luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Românii din străinătate nu vor numai salarii mari pentru a se întoarce acasă. Condițiile sociale, un aspect important evaluat de aceștia

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 3 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Emanuel Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a declarat recent la un post de televiziune din România: „Românii din diaspora se vor întoarce acasă nu numai pentru salariu, ci vor predictibilitate în ceea ce priveşte nivelul de trai.”

Președintele ANOFM precizează că în afară de salarii, românii din străinătate se așteaptă să găsească în România condiții decente în sistemul de sănătate și de educație. 

- Continuarea după publicitate -

„Românii se vor întoarce acasă nu numai pentru salariu. Oameni nu se întorc să lucreze în România dacă nu ştiu exact la ce se întorc. În momentul acesta, ANOFM are înscrise locurile de muncă pe site, există o bază de date. Ideea este să venim mai mult către zona aceasta de consiliere şi să mergem pe zona de mediere dintre angajator şi angajat, nu doar să transmitem printr-un site anumite locuri de muncă. Eu cred că este foarte important ca aceste discuţii care se vor face să se facă în mod concret între partenerii sociali, cu patronatele, cu marii angajatori, pentru ca românii care se întorc în ţară să se întoarcă pentru o perioadă lungă de timp şi să aibă o predictibilitate în ceea ce priveşte locurile de muncă în ţară. Aici (în România, n.r.) vorbim şi despre condiţiile de trai, de condiţiile sociale – sistemul de sănătate, sistemul de educaţie. Foarte mulţi dintre cei care sunt plecaţi au copii care sunt deja încadraţi în sistemul educaţional de acolo, într-un sistem de sănătate foarte bine pus la punct”, a spus Emanuel Vicor Picu citat de Agerpres.

Atragerea românilor din străinătate să revină în ţară a devenit un obiectiv pentru autoritățile administrative și politice din România.

În jur de 6 milioane de români au emigrat din țară în ultimii 30 de ani. Italia, cu mult peste un milion, este țara unde trăiesc cei mai mulți dintre românii plecați, urmată de Germania (680 000) şi Spania (573 000).