sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Ambasadorii români se plâng din cauza votului de 3 zile din diaspora: „Vă bateți joc de noi?”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 4 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

„Vă bateți joc de noi?”, a strigat Ovidiu Grecea, consulul general al României la Vancouver (Canada) când, alături de alți diplomați din străinătate, a participat la discuțiile cu reprezentanții MAE, AEP și STS din România, transmite Digi24.

Nemulțumirea ambasadorilor și diplomaților români din străinătate pare a fi legată de costurile pe care ambasadele vor fi nevoite să le susțină pentru a putea organiza cele trei zile de vot pentru românii aflați în afara țării. Ambasadorii care au comunități mari de români le-au reproșat reprezentanților din MAE, AEP și STS că le este imposibil să rezolve, din punct de vedere logistic, cerințele introduse în legislație.

- Continuarea după publicitate -

Cea mai mare problemă? Costurile care trebuiesc susținute pentru închirierea spațiilor

Problema cea mai mare cu care spun ambasadorii români că se confruntă în această situație, în care votul în străinătate va dura 3 zile, este legată de costul spațiilor pe care ambasadele sunt nevoite să le închirieze pentru organizarea alegerilor.

Este nevoie de 7 sau 8 zile de închiriere pentru 3 zile de vot, în ceea ce privește spațiile pentru secțiile de vot, pentru ca alegerile să se desfășoare în condiții decente, spun ambasadorii. Acest timp este necesar pentru a fi instalate cabinele de vot, pregătite urnele, organizarea membrilor secțiilor de votare, numărare voturilor, curățenie ș.a.m.d. Locațiile publice din străinătate la care ar putea apela ambasadele sunt greu de eliberat pe parcursul unei săptămâni de lucru, iar locațiile private sunt foarte scumpe, explică ambasadorii contactați de Digi24.ro.

Un ambasador a spus, de asemenea, că nu va fi ușor să mai găsească spații pentru secțiile de votare în urma experiențelor neplăcute avute la alegerile din 26 mai: „Eu voi avea mari dificultăți să găsesc spații pentru secții pentru că nici nu mai vor să audă de români. Și acum pe pereții unei clădiri în care a fost secție de vot la europarlamentare e scris m…e PSD”, a povestit șeful unei misiuni diplomatice.

- Continuarea după publicitate -

O altă problemă ridicată, pe lângă cea a spațiilor care trebuie închiriate, a fost cea a personalului. Membrii comisiilor de la secțiile de vot vor fi nevoiți să-și ia minim 8 zile de concediu pentru a acoperi activitățile obligatorii legate de procesul electoral, mai spun ambasadorii. În plus, costurile pentru plata celor care vor face parte din comisii se vor dubla, în condițiile în care numărul secțiilor de votare se vor dubla.

Constantin Mitulețu, președintele AEP, a explicat pentru Digi24.ro că numărul de secții de votare a fost mărit la 900, mai mult decât dublu față 441 câte s-au dovedit insuficiente la alegerile din 26 mai.

„Problemele pe care le-au ridicat ambasadorii țin doar de misiunile lor diplomatice. Întinderea votului din Diaspora pe mai multe zile creează aceste probleme, majoritatea fiind de natură logistică. Gândiți-vă însă, că și Președintele, și premierul, și Parlamentul au propus inițial 7 zile. Noi, AEP, am fost singura instituție care am susținut și am insistat pentru votul pe 3 zile. Am cântărit, am analizat că e mult pe 7 zile. Dacă făceam pe 7 zile era și mai rău. În acest moment, din ce ne-a comunicat MAE, sunt aproximativ 900 de secții de vot în Diaspora”, a spus Mitulețu.

Conform sursei citate, costul estimativ al votului din Diaspora este de circa 35 de milioane de euro în aceste condiții, din care 10 milioane doar pentru costul suportat de AEP pentru votul prin corespondență și buletinele de vot. În timp ce în anii trecuți au fost cheltuite circa 4 milioane de euro pentru votul din diaspora, conform celor relatate de președintele Autorității Electorale Permanente.

Faptul că votul din diaspora prezintă un cost foarte mare pentru statul român, noi, cetățenii cu drept de vot din străinătate, n-avem de unde să știm. Trebuie publicate documentele relative acestor proceduri, facturi și contracte pentru a crede cele spuse de reprezentanții noștri pentru a fi convinși. Ceea ce știm cu siguranță însă este că, în  calitate de cetățeni români, avem tot dreptul să votăm, oriunde ne-am afla în lume, iar dacă statul român nu ne asigură posibilitatea exercitării acestui acest drept tuturor românilor din străinătate, încalcă unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituție, așa cum a făcut la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.

- Continuarea după publicitate -

În plus, având în vedere că numai în anul 2017 românii din străinătate au trimis în țară peste 4 miliarde de dolari (circa 3,6 miliarde de euro), dintre care cel puțin 648 de milioane au ajuns la stat (TVA-ul de 19%) fiindcă acei bani au fost cheltuiți în România (și noi n-am avut absolut niciun beneficiu), presupunem că ne permitem ca o dată la 4-5 ani să cheltuim 35 de milioane de euro din acea sumă pentru a ne exercita dreptul constituțional la vot.