vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Sute de români din străinătate primeau ilegal alocații pentru copii. Suma prejudiciată se ridică la 272.700 de euro

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - vineri, 10 noiembrie 2023 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

O situație alarmantă s-a constatat în județul Suceava, unde peste 320 de lucrători români emigranți au încasat ilegal alocații pentru copii din țările UE și Marea Britanie, în timp ce primeau și alocații din România.

Această fraudă a fost dezvăluită prin intermediul unei aplicații informatice elaborate la nivelul Comisiei Europene, care facilitează corespondența și verificarea rapidă între autorități, menționează Monitorul de Suceava.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava, în 2022, 2.656 de suceveni au solicitat alocația familială în țări UE sau Marea Britanie, iar 2.875 de persoane au cerut plata alocației în România după revenirea în țară. Cele mai frecvente țări unde au fost solicitate aceste alocații sunt Germania, Belgia și Marea Britanie.

Directorul AJPIS Suceava, Dan Ionuț Adomniței, a evidențiat că suma totală care trebuie recuperată de la familii se ridică la aproximativ 1,363 milioane de lei, adică în jur de 272.700 de euro.

Cazul cel mai grav este al unei familii cu 8 copii, care a înșelat statul belgian cu aproximativ 8.650 de euro. Autoritățile belgiene au cerut returnarea banilor, acordând un termen de 6 luni pentru plata fără penalități.

- Continuarea după publicitate -

Până la data de 30 septembrie, cele mai multe debite de recuperat erau din partea Germaniei și Belgiei. În 2021, au fost identificate 205 cazuri de plăți necuvenite, cu o valoare totală de peste 220.000 de euro.

AJPIS Suceava se află pe primul loc la nivel național în ceea ce privește formularele europene legate de alocațiile pentru copii, atât pentru migranții cu copii care primesc alocații în străinătate, cât și pentru copii care au revenit în țară.

Această situație subliniază necesitatea unei cooperări strânse între autoritățile naționale și cele europene pentru combaterea fraudelor sociale și asigurarea unei distribuții corecte a alocațiilor familiale.